Jedna hypotéka na byt, dvaja klienti a viac ako 16 000 ušetrených eur

18. januára 2024
|
1610 zobrazení
|
3 minúty
|

Väčšina finančákov by niečo takéto nikdy neurobila. Dať vám radu, kvôli ktorej prídu o svoju potenciálnu províziu? Zabudnite. Biznis je dôležitejší. A možno by vám ju aj dali, avšak nevedia, že sa niečo takéto dá urobiť a že to môže v banke prejsť. Ja vám však dnes ukážem reálnu situáciu dvoch klientov, ktorú sme u nás riešili minulý mesiac. Poďte zistiť, ako im hypotéka na byt ušetrila spolu cez 16-tisíc eur.

Hypotéka na byt, ktorý sa predáva – čo s tým?

Maroš predáva byt, ktorý od neho kupuje Emil. Ja viem, začína to ako rozprávka pre školákov, no bude to zaujímavejšie. Maroš má na byte hypotéku, ktorú pri predaji predčasne splatí. Emil si na kúpu bytu berie novú hypotéku, takže si musí prejsť všetkými papierovačkami, posudkom a behačkami. 

Škoda len, že už nedostane takú dobrú sadzbu ako Maroš pred 1,5 rokom, ale až 2x takú. Počkajte, možno by to išlo aj inak… Máme jedného človeka s hypotékou, ktorú nepotrebuje. Druhý človek zas potrebuje hypotéku, ktorú nemá. Nemohli by si tú hypotéku s bytom jednoducho vymeniť? Mohli.

Stačí len banku požiadať o zmenu dlžníka. Samozrejme, banka to nespraví len tak z dobrej vôle, ale potrebuje na to relevantný dôvod. Tým dôvodom môže byť aj predaj bytu. Okrem toho musí mať dlžník dostatočný príjem, ktorý Emil v tomto prípade má. Zároveň mu to pri nižšom úroku vychádza ešte na vyššiu hodnotu hypotéky než pri úroku vyššom.

Koľko peňazí klienti naozaj ušetrili?

Emil vie prebrať Marošovu hypotéku s úrokom 2,29 % namiesto brania novej hypotéky s úrokom 4,69 %. Zároveň nepotrebuje platiť nový znalecký posudok, čo mu usporí aspoň 200 €. Nemusí podávať ani celú žiadosť so všetkými podkladmi o novú hypotéku. Ušetrí tiež 66 € za vklad záložného práva, keďže ten sa na katastri a liste vlastníctva meniť nebude. 

Dokopy tak v našom prípade na 132 500 € hypotéke Emil ušetril 15 200 €. Banke zaplatí 200 € poplatok za zmenu dlžníka na hypotéke, takže jeho celková úspora je za necelé 4 roky zostávajúcej fixácie 15 000 €.

Emil ušetril okrem iného 200 eur za znalecký posudok.

Keďže sa predčasné splatenie hypotéky nekoná, ale Emil ju po prevzatí za svoju bude platiť, Maroš ušetrí 1 % poplatok za predčasné splatenie hypotéky (mimo výročia fixácie), čo je pri hypo vo výške 132 500 € pekných 1 325 €. Spokojnosť a ušetrené máme teda na oboch stranách. 

Maroša a Emila to stojí 2 návštevy banky a 1 návštevu katastra, čo je menej ako pri vybavovaní bežnej hypotéky. Ak chcete mať predstavu, koľko času, behačiek a energie na to potrebujete, prečítajte si náš článok, kde sme spísali celý proces vybavenia hypotéky.

Prečo sa toto riešenie klientom oplatilo? 

Samozrejme, toto nie je možnosť pre každého a je tiež dôležité zvážiť viaceré faktory. V tomto prípade to boli napríklad:  

  • Maroš si bral hypotéku len niečo pred vyše rokom, takže zostávajúca fixácia bola dostatočne dlhá na to, aby sa to Emilovi oplatilo a ušetril na nej peknú sumu.
  • Ak by chcel Maroš kupovať iný byt, bolo by pre neho zrejme výhodnejšie si svoju hypotéku ponechať a preniesť ju na ten druhý byt.
  • Pokiaľ by mal Emil nižší príjem a vznikal by mu nárok na daňový bonus pre mladých (známy tiež ako niekdajší príspevok pre mladých), bolo by pre neho dobré zvážiť aj tento fakt.
  • Pre Emila je dôležité, aby mal Maroš čistú históriu splácania, a teda nemal na úvere, ktorý si vezme na krk, žiadne predošlé omeškania či nedoplatky.
  • Pokiaľ by mal Maroš na hypotéke už nízky zostatok a kratšiu dobu splatnosti, nemuselo by to byť pre Emila už také zaujímavé.

Pokiaľ vás zaujíma, či by možnosť prenosu hypotéky bola vhodná aj pre vás, pokojne sa na nás obráťte, radi vám s tým poradíme.

Autor článku:

Lydka Kulcsárová

Rada si vyhrnie rukávy a postaví sa za vaše práva, aby vybojovala najlepšie podmienky pre vašu hypotéku. Okrem toho rieši poistenia a úvery pre podnikateľov aj poistenia majetku. Angažuje sa v pomoci druhým, chodí do prírody a v čaji sa môže aj kúpať.

Páči sa vám článok? Pošlite ho ďalej.

Máte pocit, že vieme dať vaše financie do pohody?

Kontaktujte nás
© 2024 mam vybavene, s. r. o.
 – Web navrhla a vytvorila agentúra YNK media