Zvládnite vybavenie hypotéky skoro tak rýchlo ako Chuck Norris

30. apríla 2023
|
227 zobrazení
|
4 minúty
|

Keď vie tento kultový hrdina urobiť z orechov makovník, vy dokážete vybaviť hypotéku za 4 hodiny. Znie to celé ako vtip? Vaši známi si predsa museli brať pár dní dovolenky na to, aby všetko obehali a vyriešili. Dobrou správou je, že vy môžete ušetriť čas a nemusíte za to nič platiť. No najskôr vám ukážeme, čo vás čaká, keď vezmete vybavenie hypotéky do svojich rúk.

Ako dlho trvá vybavenie hypotéky?

Vybavenie hypotéky je zdĺhavý proces, tak si poďme toto dobrodružstvo rozmeniť na drobné.

Toľko možností na výber

Hneď na začiatku si pripravte asi 5 hodín na obehanie viacerých pobočiek bánk, kde budete zisťovať podmienky a získavať prepočty s ponukami. Na konci sa vám možno bude trochu krútiť hlava zo všetkých čísel a možností.

Asi 1,5 hodiny vám zaberie nájsť, osloviť a objednať znalca, zohnať a doložiť mu všetky podklady od realitky alebo predávajúceho a od bytového družstva. Potom prevezmete znalecký posudok a doručíte ho banke

Ďalej vás čaká približne 1 hodina zhromažďovania a pripravovania dokumentov k žiadosti a k tomu ďalšia hodina strávená na pobočke so všetkými spolužiadateľmi úveru, kedy s pracovníčkou banky zadáte žiadosť. 

Všetko si dobre skontrolujte

Prirátajte si 2,5 hodiny na kontrolu kúpno-predajnej zmluvy, správne nastavenie termínov aj súm a googlenie toho, čo by tam malo a nemalo byť. Začína byť to čítanie celkom vyčerpávajúce, že? 

Vydržte, pretože vás čaká asi 1 hodina, kedy doložíte do banky doklady záložcov alebo zabezpečíte návštevu banky záložcami. Rátajte ešte s 1 hodinou na komunikáciu s bankou a prípadné doplnenie podkladov.

Teraz čakáte na schválenie hypotéky a môžete si vydýchnuť. Nie nadlho. 

Hypotéku máte schválenú, čo ďalej?

Potrebujete si vyhradiť približne 1 hodinu na podpis hypotekárnej zmluvy a 1 hodinu na podpis záložných zmlúv v banke. 

Ďalej potrebujete asi 1 hodinu na to, aby ste odniesli a podali záložné zmluvy spolu s návrhmi na vklad na kataster. Myslíte, že by sa pri tomto začal potiť už aj Chuck Norris?

Doložiť banke potvrdený návrh na vklad na kataster vám zaberie asi pol hodinu. Rovnaký čas by vám malo trvať doložiť banke list vlastníctva so zapísanou plombou.

Asi 1 hodinu budete potrebovať na uzavretie poistnej zmluvy na nehnuteľnosť a ďalšiu hodinu na vybehanie vinkulácie a doloženie poistnej zmluvy a vinkulácie poistenia banke

Svetlo na konci tunela

Vydržte, už sa blížime k záveru. Podľa podmienok hypotéky bude možno potrebné, aby ste banke dodali ďalšie podklady k čerpaniu hypotéky. To by vám malo zabrať asi pol hodinu

Teraz vás čaká posledná polhodina, kedy musíte po čerpaní hypotéky doložiť list vlastníctva so zápisom nových vlastníkov alebo iné podklady.

Ak ste popri čítaní aj rátali, tak na vybavenie hypotéky budete potrebovať necelých 20 hodín. Tento čas je rozložený na niekoľko dní, avšak nie sú v ňom zarátané presuny z domu či práce do banky a späť.

Ide to aj rýchlejšie

Chucka Norrisa asi nepredbehnete, no skrátiť čas na vybavenie hypotéky vám pomôže finančný sprostredkovateľ. Ten za vás vie vybaviť takmer všetky kroky, o ktorých sme písali. Nie je to bežná prax, avšak my vo Vybavene to pre klientov robíme. Dokonca zadarmo.

Keďže sme sprostredkovatelia, nie sme oprávnení za pomoc v oblasti financií brať od klientov odmenu. Našu prácu platia banky alebo poisťovne za sprostredkovanie produktov. 

Vám tak na vyriešenie hypotéky budú stačiť najviac 4 hodiny. Počas celého procesu riešenia hypotéky si vyhradíte: 

  • 1 – 2 hodiny na úvodné stretnutie, aby sme s vami prebrali vaše potreby a možnosti
  • 1 hodinu na osobné stretnutie, na ktorom podpíšete žiadosti a predložíte podklady
  • 1 hodinu na návštevu banky, aby ste podpísali hypotekárne a záložné zmluvy

Všetko od nájdenia spoľahlivého znalca po komunikáciu s bankou vieme vybaviť, vybehať, vyriešiť, vytelefonovať a odniesť za vás my.

Toto nám povedal náš klient Matej po vybavení hypotéky, ktorú použil na kúpu holobytu cez developerský projekt: 

„Neviem si predstaviť, že by som celým tým procesom mal prejsť sám, bez pomoci. Musel by som si zobrať asi týždeň dovolenky, aby som to zvládol vyriešiť. A navyše, vôbec sa v tom nevyznám, neviem aké sú dobré podmienky a nechápal som, čo odo mňa banka a developer chcú, keď to napísali tou ich rečou...“ Aj vy by ste radi ušetrili čas pri vybavovaní hypotéky a cítili sa tak trochu ako Chuck Norris? Ozvite sa nám a naša Lydka vám s tým rada pomôže.

Autor článku:

Lydka Kulcsárová

Rada si vyhrnie rukávy a postaví sa za vaše práva, aby vybojovala najlepšie podmienky pre vašu hypotéku. Okrem toho rieši poistenia a úvery pre podnikateľov aj poistenia majetku. Angažuje sa v pomoci druhým, chodí do prírody a v čaji sa môže aj kúpať.

Páči sa vám článok? Pošlite ho ďalej.

Máte pocit, že vieme dať vaše financie do pohody?

Kontaktujte nás
© 2024 mam vybavene, s. r. o.
 – Web navrhla a vytvorila agentúra YNK media