„Stretneme sa na kávičke“: finančný sprostredkovateľ a jeho nekalé praktiky

22. apríla 2023
|
330 zobrazení
|
4 minúty
|

Nosia obleky. Otravujú ľudí. Zarábajú na klientoch. Chodia na kávičky. Práve sme opísali aj vašu predstavu o finančných sprostredkovateľoch, však? Hoci sa situácia mení, stále sa nájdu ľudia, ktorí nerobia financie poctivo a chcú rýchlo zarobiť. Vy potom počúvate od známych príbehy o tom, ako uzavreli nevýhodné zmluvy. Aby ste neboli na ich mieste, odhalíme vám nekalé praktiky, ktoré využíva nepoctivý finančný sprostredkovateľ, a prezradíme, ako sa pred nimi chrániť. 

Stretneme sa na kávičke

Sme si takmer istí, že ste sa po prečítaní nadpisu uškrnuli popod fúz, pretože ste tú situáciu zažili. Spolužiak zo strednej školy, o ktorom ste nepočuli od maturity, sa vám zrazu ozval a chcel vás vidieť. Na stretnutí ste zistili, že mu za vami nebolo smutno, ale že pre vás „niečo má“. To „niečo“ bolo investičné životné poistenie alebo iný finančný produkt, ktorý bude pre vás nevýhodný. Avšak nie každý sprostredkovateľ, ktorý sa s vami stretne na káve, chce na vás automaticky zarobiť. 

Rada pre vás

Pred stretnutím si vždy človeka preklepnite. Vygooglite si jeho meno, pozrite si jeho web, prípadne LinkedIn a ďalšie sociálne siete. Hľadajte referencie, spýtajte sa na neho svojej rodiny, známych alebo aj ľudí v diskusných fórach. Ak o ňom nikde nič nenájdete, zrejme nejde o profesionála a radšej by ste sa mali poobzerať po niekom inom.

Emočné techniky

Pri stretnutí sprostredkovateľ hrá na emócie. Kladie vám otázky a popri tom vás podporuje v tom, aby ste si predstavili, že by ste chceli mať (doplňte svoju materiálnu túžbu) a kam sa chcete dostať. Alebo sa, naopak, snaží vyvolať umelý strach. Ten častokrát súvisí s konkrétnou situáciou na finančnom trhu, akou je napríklad zlúčenie poisťovní či zdražovanie úverov.

Rada pre vás

Sledujte, čo sa deje na trhu. Žijeme v dobe, kedy je jednoduché vyhľadať si fakty. Máme aj diskusné fóra či skupiny na Facebooku venované financiám. Na stretnutí by vám mal finančný sprostredkovateľ povedať fakty, ale nemal by vo vás vyvolávať strach ani túžbu po drahých autách.

Nátlak

Zmluvu musíte podpísať tu a teraz, pretože o tri dni už bude iná úroková sadzba, spadnú všetky trhy alebo vám v noci na záhrade pristanú jednookí mimozemšťania. Sprostredkovateľ na vás očividne vyvíja nátlak a k argumentom vám ponúka pero a prstom ukazuje miesto na podpis. Vám je možno trápne čítať 7 strán zmluvy, pýtať sa alebo ju jednoducho odsunúť nabok a odísť. A práve to by ste mali urobiť. 

Rada pre vás

V rozhovore je to cítiť, keď vám človek chce niečo predať a vie o tom len zopár naučených fráz. Seriózny sprostredkovateľ počúva vaše požiadavky, odpovedá na otázky a skutočne sa zaujíma o to, čo chcete dosiahnuť so svojimi financiami. No hlavne vám nechá čas na rozmyslenie, či ten finančný produkt naozaj potrebujete. 

Hlavne mi dôveruj

Na stretnutí dostanete brožúru so zakrúžkovanými produktmi, ktoré si môžete pozrieť. Tie produkty sú prezentované ako údajne najlepšie pre vás. Vám ani len  nenapadne myslieť si opak, aj keď dostanete len minimum informácií. Veď sprostredkovateľ pre vás chce to najlepšie. Samozrejme, tie produkty vám vie uzatvoriť, najlepšie hneď (viď bod vyššie).

Rada pre vás

Vždy si všetko prečítajte. Pýtajte sa, keď vám niečo nie je jasné. Sprostredkovateľ by vás nemal tlačiť do celého portfólia produktov, ktoré v skutočnosti nepotrebujete. Mal by hľadať riešenia priamo pre vás na základe vašej aktuálnej finančnej situácie.

Fakty? Tie netreba.

Mnohí finanční sprostredkovatelia majú len základné vedomosti o produktoch. Nevedia vám povedať súvislosti a odpovede na otázky „Prečo to tak je?“. Keď mu dáte otázku a on vám odpovie, že sa musí opýtať investičného alebo iného oddelenia, pretože nepozná odpoveď, tak treba spozornieť. 

Rada pre vás

Finančný sprostredkovateľ by mal vedieť finančné produkty analyzovať do hĺbky, zhodnotiť ich a poznať plusy aj mínusy jednotlivých riešení. Samozrejme, mal by byť schopný vám ich vysvetliť ľudskou rečou a odpovedať na vaše otázky bez toho, aby si musel niečo doštudovať. 

Zaujala vás táto téma a radi by ste sa dozvedeli viac? Vypočujte si náš podcast „Finančné praktiky pozemšťanov“, v ktorom zistíte aj to, prečo sa náš Jano postaral o dusnú atmosféru za okrúhlym stolom v Banskej Bystrici. Podcast nájdete na Spotify a keď popri počúvaní preferujete aj obraz, tak si pozrite video na YouTube.

Autor článku:

Jano Kulcsár

Zameriava sa na rast vášho kapitálu a majetku, preto sú jeho doménami investície, dôchodkové sporenie a životné poistenie. Je to vizionár, ktorý mení plány na realitu. „Nedá sa,“ nepatrí do jeho slovníka. Aj preto neustále posúva svoje limity pri cvičení, turistike aj varení obedov na detskom tábore.

Páči sa vám článok? Pošlite ho ďalej.

Máte pocit, že vieme dať vaše financie do pohody?

Kontaktujte nás
© 2024 mam vybavene, s. r. o.
 – Web navrhla a vytvorila agentúra YNK media