Aj malý správcovský poplatok vás môže pripraviť o veľa peňazí. Máte ho v investičnej zmluve?

5. júna 2023
|
514 zobrazení
|
5 minúty
|

Svet investovania je ako ľadovec. Ceny akcií, výnosy a vývoj trhu sú len špičkou, zatiaľ čo pod ňou sa nachádza spleť ďalších faktorov, ktoré ovplyvňujú investíciu. Jedným z takýchto faktorov je správcovský poplatok. Je to malé percento, ktoré ale uberá z vašich ziskov, niekedy aj bez toho, aby ste si to uvedomili. V tomto článku sa pozrieme pod povrch – ako ovplyvňuje investície v priebehu času, čím si ho obhajujú finanční sprostredkovatelia a ako vidím správcovský poplatok ja a moji kolegovci z Vybavene.

Čo je správcovský poplatok?

Správcovský poplatok (z angl. management fee), nazývaný aj manažérsky poplatok, je odmena správcovskej spoločnosti za to, že spravuje daný fond. Výšku poplatku má každý fond inú. Kým pri aktívne spravovaných fondoch (podielové fondy) sa výška tohto poplatku pohybuje v priemere na úrovni cca 1,5 %, tak pri pasívne spravovaných fondoch (indexové ETF fondy) to je v priemere okolo 0,2 %

Historické výsledky výkonnosti týchto fondov, ktoré správca pravidelne zverejňuje, sú už očistené o tieto poplatky. Sú vnútri vo fonde, a teda my s tým nevieme nič spraviť. Management fee si už okrem vyššie spomenutého uplatňujú aj sprostredkovatelia.

Ako sa z nízkonákladových fondov stanú fondy s nákladmi o dosť vyššími 

Dajme si príklad. Predstavte si, že ste zdedili 100 000 € a rozhodnete sa, že tie peniaze chcete investovať, lebo ich momentálne nepotrebujete. Zavoláte svojmu kamarátovi finančnému sprostredkovateľovi a poviete, že by ste chceli investovať peniaze na 20 rokov. Kamarát vám pripraví ponuku, ktorá sa neodmieta – 0 % vstupný poplatok a správcovský poplatok „len“ 1 % p.a. (ročne).

Obháji to tým, že ste kamaráti, a preto vám ten vstupný poplatok odpustí (bežný príklad na trhu je 3 % vstupný poplatok a 1 % p.a. management fee). Za „správu“, kedy sa vám každý rok ozve, či je všetko v poriadku, nastaví „len“ 1 % správcovský poplatok. 
Vy si poviete: „Wau, aká super ponuka, 1 % hore-dole. Beriem to.“ Poďme si to ale dať do reálnych čísel. Aj keby sa investícia vôbec nezhodnocovala celých 20 rokov, tak by ste prišli o 18 120 €. Predpokladajme ale, že investované bolo v poriadku a výnosnosť bola v priemere 8 % ročne. Tak sa pozrime, ako by to vyzeralo.

Na obrázku môžeme vidieť viacero údajov. Pre nás je teraz najpodstatnejší efekt poplatkov, ktorý hovorí o ušlom zisku. To znamená, o koľko peňazí som prišiel, vďaka 1 % ročne z objemu účtu. 

Áno, v konečnom výsledku som v zisku a môžem byť šťastný, že moja investícia zarobila cez 300 000 €, ale je to hodné tých 88 000 € na poplatkoch? Na to si odpovedzte sami.

Ako si obhajujú správcovský poplatok sprostredkovatelia? 

Keď som sa na túto tému rozprával s inými sprostredkovateľmi a robil si taký menší prieskum, najčastejšie som dostal tieto odpovede: 

1. Je to motivácia, aby som sa staral o klienta pravidelne.

Akým spôsobom sa sprostredkovateľ potrebuje starať o pasívne ETF fondy, ktoré na začiatku zvolil a ktoré sú dlhodobé? To, že sa každý rok pripomenie na servisné stretnutie (ktoré je ale povinné zo zákona raz ročne)? A ak aj spraví nejaký servisný úkon, tak mu bude trvať minútu, dve. A za to si každý rok ukrajuje viac a viac z vašich peňazí za správu.

2. Klienti mi lepšie reflektujú na nižší vstupný poplatok + správcovský poplatok ako vyšší vstupný poplatok bez správcovského poplatku.

Áno, môže sa to stať, ale len za predpokladu, že klientom ukáže len percentá a nedá to do reálnych čísel. Nepoznám ani jedného klienta, ktorý by bol ochotný prísť v budúcnosti o pár tisíc, len aby nemusel na začiatku zaplatiť o pár stoviek viac. 

3. Mne aj tak z toho chodí len pár eur ročne.

To, že sprostredkovateľovi chodí pár eur znamená, že ostatné sú prerozdelené a každý si z toho niečo zoberie. Jeho nadriadený, nadriadený jeho nadriadeného, správcovská spoločnosť, atď. Vám ale môže byť jedno, u koho to skončí. Pre vás je podstatné, že prichádzate o nemalé peniaze

4. U nás vo firme sa to nedá robiť bez management fee. 

Na tento argument sa dá odpovedať jedine: „Zmeň firmu na takú, kde budeš mať voľnosť a nepriživuj sa na klientoch.“

Čo si o tom myslíme vo Vybavene?

Asi ste už vycítili, aký je náš postoj k tejto téme. Nemáme správcovský poplatok pre nás, pretože si ho nezaslúžime. Zároveň si myslíme, že pri pasívnom investovaní si ho nezaslúži nikto zo sprostredkovateľov. Niektorí by si povedali, že je to len marketingový ťah, ako pritiahnuť viac klientov. 

U nás je to ale vnútorné presvedčenie o tom, že na klientoch nechceme zarábať. Áno, za vysvetlenie a sprostredkovanie investície máme nastavený vstupný poplatok, ktorý je ale oproti zvyšku trhu smiešny. Veľa sprostredkovateľov z konkurenčných firiem si postavilo filozofiu na tom, aké je investičné životné poistenie nevýhodné a o koľko peňazí pri ňom prídete cez poplatky. Mali pravdu. 

Avšak začali vo svojej podstate robiť to isté pri investičných produktoch práve kvôli management fee. A to sa ešte nebavíme o ďalších poplatkoch, ako napríklad výstupný poplatok alebo výkonnostný poplatok, ktoré znovu len viac a viac ukrajujú z vašej investície. 
Úlohou investovania je budovať majetok, a preto je dôležité čo najviac minimalizovať náklady s ním spojené. Investujte rozumne a lacno. Ak si nie ste istí, či máte vo svojich investičných zmluvách správcovský poplatok, pokojne nám napíšte alebo zavolajte. Hodíme na to očkom a v prípade potreby zmluvu nastavíme tak, aby dobre bolo.

Autor článku:

Paťo Hlivka

Ej kej ej náš životkááár. Od detstva ho fascinuje hudba a vo svojich voľných chvíľach dokáže za klavírom presedieť hodiny. Nenechá si ujsť žiadny futbalový zápas svojho obľúbeného tímu a ostáva mu verný aj napriek prehrám, čo sa potom odráža aj v jeho pracovnej sfére, kde ho prehry motivujú posúvať sa ďalej.

Páči sa vám článok? Pošlite ho ďalej.

Máte pocit, že vieme dať vaše financie do pohody?

Kontaktujte nás
© 2024 mam vybavene, s. r. o.
 – Web navrhla a vytvorila agentúra YNK media