Ignác verzus Eva: Komu ide pasívne investovanie lepšie?

22. septembra 2023
|
280 zobrazení
|
3 minúty
|

Pasívne investovanie je ideálna voľba pre tých, ktorí nechcú nad svojimi investíciami premýšľať alebo na to nemajú čas. Keďže poplatky sú tu minimálne, človek sa vie dopracovať k vyšším výnosom. No ako si ukážeme na príklade dvoch pasívnych investorov, Ignáca a Evy, zle nastavené poplatky vedia človeka pripraviť o pekný balík peňazí. 

Obaja investori si vybrali pasívne investovanie do ETF

Ignác Vybavený je špekulant, veľa sa pýta, nenechá sa zatlačiť emočne do kúta a chce technické parametre. A hlavne chce mať to najlepšie na trhu za adekvátnu cenu. Eva Nevybavená zas dôveruje svojej sprostredkovateľke, za ktorú by dala aj ruku do ohňa. Nemá rada zmenu. Je spokojná, lebo sprostredkovateľka háji vždy jej záujmy. 

Uveďme si modelovú situáciu. Obaja naši pasívni investori chcú investovať do ETF S&P 500, keďže sú obaja mladí a majú pred sebou 35-ročný investičný horizont. Obaja majú finančnú rezervu na bežnom účte a popri tom dokážu investovať mesačne 150 €. Máme fond, horizont aj investovanú sumu.

Technické parametre pre porovnanie sú teda nasledovné:

  • Výnos: 8 % (tu budem konzervatívny, aby ma niekto nechytal za slovíčka, že píšem 10 – 12 %, lebo to je priemer, ktorý S&P 500 od vzniku priemerne ročne zarába dlhodobo)
  • Horizont: 35 rokov
  • Investovaná čiastka: 150 €/mesačne
  • Cieľová suma: 63 000 €

Zarobí si Eva na nové BMW?

Eva Nevybavená si na internete prečítala o danom ETF, že je to pre jej dôchodok jedna z tých lepších možností. So sprostredkovateľkou sa dohodli na vstupnom poplatku 2 % z cieľovej sumy a „neškodný“ poplatok za spravovanie jej portfólia vo výške 1 % p. a.
Keďže je veľmi potrebné, aby sa o to niekto staral, Eva neprotestuje a súhlasí. Poďme sa pozrieť, ako daná investícia vyzerá v číslach, na čo použijeme jedinú kalkulačku, ktorá počíta aj poplatky:

Poďme si to rozobrať podrobnejšie. Evka vloží za 35 rokov sumu 63 000 € a za 35 rokov zarobí 193 693 €. Do dôchodku teda ide s kontom, na ktorom má 256 693 €. Nie zlé, povedal by som.

Je tu ale jeden malý detail, na ktorý Eva zabudla. Správcovský poplatok 1 %, ktorý je účtovaný z objemu účtu, je zo začiatku nevinný. Ako ale rokmi rástla hodnota účtu, účtovali sa aj vyššie poplatky za „správu“.

Tu si nemusíme asi vysvetľovať, že pri jednom ETF sprostredkovateľ nemá čo manažovať celých 35 rokov. Tento maličký poplatok má za následok to, že Evina investícia je o 75 000 € nižšia oproti tomu, keby investovala bez manažérskeho poplatku. 

Zvyšných 14 000 € „zhltol“ vstupný poplatok, ktorý bol vo výške 1260 € (tie by sa inak zhodnotili o 14 000 €). Efekt poplatkov je teda necelých 90 000 €. Suma sumárum, Evička prišla vďaka manažérskemu poplatku o nadupané BMW, prípadne 3-izbový byt v Sečovciach.

Bude mať Ignác na účte viac ako 300-tisíc?

Na druhej strane si Ignác Vybavený spravil prieskum, pozrel si naše články, uvedomil si akú silu zohrávajú poplatky v investíciách a podal si ruky s nami. Mal rovnaké parametre pre pasívne investovanie ako mala Evka, no tentokrát bez manažérskeho poplatku.

Ignác zaplatil len vstupný poplatok vo výške 1% z cieľovej sumy, čiže 630 €. To je prakticky celý jeho náklad s jeho investíciou. Na konci investičného horizontu odchádza s účtom, ktorý má hodnotu 335 419 €. Z toho nám vyplýva, že Ignácovi to s tým pasívnym investovaním ide lepšie.

Ešte stále si myslíte, že je jedno cez koho investujete? Pamätajte že, na poplatkoch záleží. Ak ste si pozreli poplatky, ktoré vo svojej investícii platíte, a nie ste s nimi spokojní, pokojne sa nám ozvite a pozrieme sa na to spolu.

Autor článku:

Miloš Bubniak

Náš investičný guru neznáša obleky, a preto by chcel byť prvým finančákom v mikine. Okrem toho skontroluje, ako máte nastavený 2. či 3.pilier a postará sa, aby vám v čase neistoty pomohlo životné poistenie. Rád sa podelí so svojimi vedomosťami, zbehne do gymu a zahrá si playko.

Páči sa vám článok? Pošlite ho ďalej.

Máte pocit, že vieme dať vaše financie do pohody?

Kontaktujte nás
© 2024 mam vybavene, s. r. o.
 – Web navrhla a vytvorila agentúra YNK media