Všetko, čo by ste mali vedieť o finančnej rezerve

28. marca 2024
|
898 zobrazení
|
3 minúty
|

Pýtate sa, ktorý základný pilier finančnej stability je kľúčový pre vašu finančnú stabilitu a istotu? Ak ste pozorne čítali nadpis tohto článku, už viete, že ide o finančnú rezervu. Hoci väčšina z nás túži investovať a sníva o bohatstve, často podceňujeme význam rezervy. No práve ona môže byť naším záchrancom pred zadlžením a je zdrojom istoty v prípade, že nám život hodí nejaké to poleno pod nohy.

Aká je realita na Slovensku?

Podľa prieskumu, ktorý vo februári 2023 vypracovala agentúra MNFORCE na vzorke 1000 respondentov až polovica Slovákov priznala, že nemá finančnú rezervu. Ja viem, doba nám nepraje a v čase vysokej inflácie sa rezerva tvorí ťažšie. To ale neznamená, že to nejde.

Dokonca aj malé percento z výplaty, napríklad 3 %, môže viesť k postupnému budovaniu rezervy a vytvoreniu návyku systematického sporenia. Pozrite si, ktoré kroky môžete podniknúť, aby ste o svoje financie mali dobre postarané. Prístup, kedy všetky voľné peniaze investujete, lebo veď tam tie peniaze pracujú pre vás, je veľmi nezodpovedný. Hneď aj ukážem, prečo.

Prečo je dôležité mať finančnú rezervu?

Zo skúseností dobre vieme, že život prináša nečakané ťažkosti presne v tom najnevhodnejšom čase. Strata zamestnania, pokazené auto alebo operácia štvornohého miláčika sú len niektoré zo situácií, ktoré vám môže pomôcť prekonať finančná rezerva. Práve pre prípad nutného výberu nemôžete mať všetky peniaze len v investíciách.

Okrem toho poskytuje finančná rezerva aj väčšiu mieru flexibility vo vašich finančných rozhodnutiach. Môže vám umožniť vziať si čas na hľadanie nového zamestnania, bez toho aby ste museli prijať prvú ponuku, ktorá sa vám ponúkne len z dôvodu finančnej núdze. Taktiež vám umožní čeliť neočakávaným nákladom bez toho, aby ste museli ohroziť svoju dlhodobú finančnú stabilitu.

Vďaka finančnej rezerve dokážete zvládnuť nečakané výdavky bez stresu.

Aká je ideálna výška finančnej rezervy a kde ju vytvoriť?

Finančnú rezervu je najlepšie mať uloženú na bežnom alebo sporiacom účte, kde máte peniaze okamžite dostupné. Je však dôležité si uvedomiť, že rezerva by mala slúžiť na neočakávané výdavky, nie na bežné nákupy. 

Odporúčaná výška finančnej rezervy by mala byť aspoň taká, aby ste dokázali prežiť bez príjmu minimálne 3 až 6 mesiacov. V ideálnom prípade si však môžete vytvoriť rezervu aj na celý rok, čo vám poskytne ešte väčší pocit istoty a pokoja.

Na záver je dôležité zapamätať si jednu vec – najprv by ste si mali odložiť peniaze na rezervu a až potom, keď ju máte vytvorenú, zvažovať investície. Ja viem, že môže byť lákavé investovať všetky voľné prostriedky. Je to ale nezodpovedné, pretože potrebujete mať dostatok likvidných prostriedkov na pokrytie neočakávaných výdavkov. 

Finančná rezerva je kľúčom k finančnej bezpečnosti a jej tvorba by mala byť prioritou pre každého. Ak máte problém, neváhajte sa na nás obrátiť. Sme tu, aby sme vám pomohli.

Autor článku:

Paťo Hlivka

Ej kej ej náš životkááár. Od detstva ho fascinuje hudba a vo svojich voľných chvíľach dokáže za klavírom presedieť hodiny. Nenechá si ujsť žiadny futbalový zápas svojho obľúbeného tímu a ostáva mu verný aj napriek prehrám, čo sa potom odráža aj v jeho pracovnej sfére, kde ho prehry motivujú posúvať sa ďalej.

Páči sa vám článok? Pošlite ho ďalej.

Máte pocit, že vieme dať vaše financie do pohody?

Kontaktujte nás
© 2024 mam vybavene, s. r. o.
 – Web navrhla a vytvorila agentúra YNK media