Influenceri a investovanie: Nenechajte sa nachytať!

12. februára 2024
|
354 zobrazení
|
3 minúty
|

Už ste niekedy scrollovali po Instagrame a narazili na „experta“ na investovanie? Sľuboval vám rýchle zbohatnutie, kryptomeny za babku a život na vysokej nohe? Tak to ste pravdepodobne narazili na typického influencera, ktorý sa o investovanie zaujíma asi tak, ako vy o kvantovú fyziku. Investovanie nie je hra na automate. Neexistuje žiadny zázračný recept na bohatstvo a nikto nedokáže zaručiť, že sa z vás stane cez noc milionár. 

Na čo si dať pozor pri investovaní a influenceroch

Predstavte si predajcov áut. Každý z nich bude vychvaľovať svoje super auto, no len málokto vám povie o jeho skrytých chybách. Rovnako aj influenceri – chvália sa ziskami, ale o rizikách a stratách radšej mlčia. Nebuďte ovca a nedajte sa ovplyvniť peknými rečami a pózami v Mercedese. 

Investovanie je vážna vec a mali by sme sa k nemu postaviť zodpovedne. Problém nastáva v prípade, že dochádza k stratám na klientskom účte. Kto nesie zodpovednosť za tieto straty? Naozaj to nie je influencer, cez ktorého kódik ste sa zaregistrovali. 

Často sa vyskytujúca, no dobre skrytá a prehliadaná formulka u brokerov hovorí: „Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa.“ Pri investovaní alebo obchodovaní na danej brokerskej platforme nesie zodpovednosť za svoje činy klient, teda investor, ktorý sa zaregistroval a vložil tam svoje peniaze

V investovaní neexistujú žiadne skratky. Možno sa vám podarí poraziť trh, keď vám niekto poradí nakúpiť zopár firiem. Podarí sa to raz, dvakrát, ale podarí sa to 30 rokov po sebe.

Zopár užitočných rád k investovaniu

Cez investovanie si viete zabezpečiť finančnú stabilitu, no zároveň existuje riziko, že o svoje peniaze prídete. Zopár základných princípov môže pomôcť lepšie sa v ňom zorientovať a minimalizovať riziko nežiaducich následkov. Preto som sa zameral na niekoľko užitočných rád:

  1. Buďte skeptický/á. Ak niekto sľubuje hviezdy z neba, hneď by vám mali bliknúť kontrolky.
  2. Overte si informácie. Neverte slepo influencerom a hľadajte si informácie z overených zdrojov, napríklad na našom blogu
  3. Vzdelávajte sa. Čím viac budete o investovaní vedieť, tým menej sa budete báť a ľahšie sa vyhnete chybám.
  4. Neinvestujte peniaze, ktoré si nemôžete dovoliť stratiť. Investovanie je vždy spojené s rizikom a aj ten najlepší investor občas prerobí.
  5. Ak máte pochybnosti, obráťte sa na odborníka. Existuje mnoho serióznych finančákov, ktorí vám radi pomôžu s výberom vhodnej investičnej stratégie.
  6. Naučte sa pracovať s emóciami. K investovaniu pristupujte s chladnou hlavou. Nie každý zvládne vidieť pokles svojho portfólia v čase krízy.

Záver

V súčasnosti majú investori s dlhším investičným horizontom veľa možností, ako efektívne a bez potreby aktívneho špekulovania na trhu investovať. Napríklad môžu zvážiť investície do dynamických indexových ETF, ako je NASDAQ 100, pričom ich rozhodnutie by malo zohľadňovať ich investičný profil a toleranciu voči riziku.

Hľadáte najlepší spôsob, ako zhodnotiť svoje peniaze? Prečítajte si aj ďalšie články o investovaní. Dozviete sa v nich napríklad aj to, do čoho investovať alebo na ktoré poplatky v investovaní si dať pozor, aby ste zbytočne neprišli o svoje výnosy. 

A ak potrebujete poradiť, neváhajte a kontaktujte nás! Sme tu pre preto, aby sme vám pomohli investovať s rozumom a zodpovedali všetky otázky. Pamätajte, že investovanie je beh na dlhú trať a vyžaduje si trpezlivosť, disciplínu a poriadnu dávku vzdelania. Investovanie je beh na dlhú trať, je to maratón, nie šprint. 

Autor článku:

Miloš Bubniak

Náš investičný guru neznáša obleky, a preto by chcel byť prvým finančákom v mikine. Okrem toho skontroluje, ako máte nastavený 2. či 3.pilier a postará sa, aby vám v čase neistoty pomohlo životné poistenie. Rád sa podelí so svojimi vedomosťami, zbehne do gymu a zahrá si playko.

Páči sa vám článok? Pošlite ho ďalej.

Máte pocit, že vieme dať vaše financie do pohody?

Kontaktujte nás
© 2024 mam vybavene, s. r. o.
 – Web navrhla a vytvorila agentúra YNK media