2. a 3. pilier: Čo zas s tými výpismi?

26. februára 2024
|
896 zobrazení
|
3 minúty
|

Začiatkom tohto roka ste iste v schránke alebo v e-maile našli množstvo dokumentov týkajúcich sa vášho dôchodkového účtu z 2. a 3. piliera. Táto papierová lavína môže na prvý pohľad pôsobiť zmätočne a nezrozumiteľne, no nebuďte znechutení! V tomto článku vám dám užitočné rady a tipy, ako sa v tomto množstve dokumentov zorientovať. Okrem toho tiež poradím, ako využiť výhody, ktoré ponúka 3. pilier, najmä v oblasti úspor na daniach.

2. pilier: Čo si všímať?

Dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) zasielajú začiatkom roka klientom výpisy z osobného dôchodkového účtu. Ak nemáte v DSS uvedenú mailovú adresu, výpis vám príde poštou na korešpondenčnú adresu. Ďalšou možnosťou, ako klient môže získať výpis, je online prostredníctvom svojho webového prístupu (bezplatný pasívny elektronický prístup).

Všímajte si prognózu vášho dôchodku, teda akú sumu mesačného dôchodku môžete očakávať pri danom scenári. Samozrejme, treba si pozrieť aj sumu predpokladaného dôchodku upravenú o infláciu. Ak ale máte do dôchodku ďaleko, môže byť táto suma dosť nepresná.

Ďalej je to určite oprávnená osoba, teda jedinec, ktorý má nárok na vyplatenie nasporených prostriedkov v prípade vašej smrti. V prípade, že nie je určená konkrétna oprávnená osoba, vaše úspory sa stanú súčasťou dedičského konania. Ak ste však určili konkrétnu oprávnenú osobu, umožňuje to rýchlejšie vyplatenie prostriedkov po vašej smrti, čo môže byť výhodné v prípade dlhotrvajúceho dedičského konania.

V rámci dôchodkového sporenia sú dôležité aj vybrané fondy. Minuloročná investičná stratégia PIS, ktorá pre ľudí mladších ako 50 rokov znamenala presun úspor do indexového negarantovaného fondu, v tomto ohľade zamiešala karty. Nie všetci boli ale touto zmenou postihnutí alebo s ňou súhlasili a mali možnosť zostať mimo PIS. Ak ste sa rozhodli tak urobiť, odporúčam skontrolovať vybrané fondy a zistiť, či sa zhodujú s predstavami o spôsobe zhodnocovania vašich úspor.

Pri výpisoch z 2. piliera si všímajte sumu mesačného dôchodku, oprávnenú osobu aj vybrané fondy.

Chcete z 2. piliera vyťažiť maximum?

Pozrime sa spolu na spôsoby, ako svoje úspory zhodnotiť čo najefektívnejšie:

1. Zvážte zmenu DSS. Nie všetky DSS sú si rovné. Preto si porovnajte fondy poplatky, investičné stratégie a výnosy a vyberte tú, ktorá ponúkne najlepší pomer ceny a kvality.

2. Aktívne sa podieľajte na investovaní. Nebojte sa investovať, aj keď máte do dôchodku ešte ďaleko. Ak máte dostatok času, negarantované indexové fondy vám dokážu priniesť oveľa vyššie výnosy ako garantované dlhopisové fondy.

3. pilier: Nezabudnite na daňové úľavy

Ste si vedomí všetkých úľav a viete ako na nich ušetriť? Určite si skontrolujte výšku príspevkov – môžete ušetriť až 34,20 € ročne. Nezabudnite ani na potvrdenie pre zamestnávateľa, ktoré môžete uplatniť v daňovom priznaní. Pozor: Uplatňuje sa len pre zmluvy od roku 2014.

Chcete z 3. piliera vyťažiť maximum?

Hľadáte spôsoby, ako efektívne využiť potenciál 3. piliera? Tu je niekoľko tipov, ako maximalizovať svoje investície:

1. Zvážte zmenu DDS. Rovnako ako v 2. pilieri, aj v 3. pilieri sa oplatí porovnať ponuky rôznych DSS. Ak sa v tom trochu strácate, v našom článku vám poradíme, ktorý 3. pilier si vybrať.

2. Investujte do indexových fondov. ETF fondy kopírujú vývoj vybraného akciového indexu, napríklad S&P 500. Sú lacné a efektívne a v dlhodobom horizonte dokážu priniesť vysoké výnosy. STačí si len vybrať ten správny fond.

3. Využite daňové zvýhodnenia. Príspevky do 3. piliera je možné odpočítať od základu dane z príjmov fyzickej osoby, a to až do výšky 180 € ročne.

Zhrnutie na záver

Určite je potrebné si porovnať ponuky rôznych dôchodkových správcovských spoločností (DDS). Podieľajte sa na investovaní a nebojte sa akcií ani fondov. Rovnako nezabudnite využiť všetky daňové zvýhodnenia, ktoré sa vás týkajú.

Podarilo sa vám z vašich fondov vyťažiť maximum?  Ak si stále neviete rady, žiaden strach. Kontaktujte nás a pomôžeme vám nastaviť investovanie tak, aby ste zhodnotil svoje úspory na maximum.

Autor článku:

Paťo Hlivka

Ej kej ej náš životkááár. Od detstva ho fascinuje hudba a vo svojich voľných chvíľach dokáže za klavírom presedieť hodiny. Nenechá si ujsť žiadny futbalový zápas svojho obľúbeného tímu a ostáva mu verný aj napriek prehrám, čo sa potom odráža aj v jeho pracovnej sfére, kde ho prehry motivujú posúvať sa ďalej.

Páči sa vám článok? Pošlite ho ďalej.

Máte pocit, že vieme dať vaše financie do pohody?

Kontaktujte nás
© 2024 mam vybavene, s. r. o.
 – Web navrhla a vytvorila agentúra YNK media