Ktorý 3. pilier si vybrať? Milošove porovnanie vám s tým pomôže

20. júla 2023
|
915 zobrazení
|
3 minúty
|

Páči sa mi, že myslíte na budúcnosť. Druhý pilier už máte vybavený a teraz pokukujete po ďalšej forme zabezpečenia pohodového dôchodku. A keďže aj 3. pilier má za úlohu maximalizovať možný zisk za čo najdlhšie investičné obdobie, porovnáme si indexové fondy v 3. pilieri, ktoré sú na to najvhodnejšie. Ako sa ukazuje, doplnkové dôchodkové spoločnosti volia odlišné portfóliá.

Predtým, než začnem so samotným porovnaním, mám jednu malú pripomienku: 3. pilier v rámci dôchodkového sporenia sa vám oplatí otvoriť najmä v prípade, keď vám na neho zamestnávateľ prispieva. Ak nie, na trhu máme lacnejšie a hlavne výnosnejšie formy investovania

Porovnanie fondov 3. piliera

Dáta sú z reportov za mesiac apríl 2023. Do porovnania teda vstupujú len tie doplnkové dôchodkové spoločnosti (DDS), ktoré indexový fond k aktuálnemu dátumu majú.

1. STABILITA DDS

STABILITA stavila na diverzifikáciu medzi rôzne správcovské spoločnosti, kde index MSCI World tvorí približne 63 % portfólia, 18 % tvorí svetový MSCI ACWI (obsahuje rozvinuté aj rozvíjajúce sa krajiny) a 18 % je v S&P 500. Nepatrný podiel tvorí termínovaný vklad. Z môjho pohľadu je to vyvážené portfólio, ktoré je na skoro 100 % zainvestované v akciových ETF fondoch.

2. UNIQA DDS

UNIQA v prípade 3. piliera skoro kopíruje 2. pilier, je teda zo všetkých DDS najbližšie. Skoro 80 % portfólia tvoria ETF sledujúce index MSCI World, približne 9 % tvorí ETF kopírujúce index MSCI ACWI
Zvyšok fondu tvorí hotovosť a iné aktíva. Fond je teda zainvestovaný približne na 90 % v akciových ETF fondoch. Nazval by som to zlatou strednou cestou, ktorou nič nepokazíte.

3. NN Tatry – Sympatia DDS

NN má zrejme najviac dynamické portfólio spomedzi indexových fondov v 3. pilieri. Tvorí ho spolu 15 ETF fondov, ktoré nemá veľmi zmysel rozpisovať. Tým nechcem dehonestovať portfólio manažérov, no približne 10 % portfólia tvoria japonské indexy a 14,5 % rozvíjajúce sa trhy. Európa tvorí skoro 23 %, pre USA teda ostáva približne 52,5 %. Z môjho pohľadu je to stávka na neistotu.

Ktorý 3. pilier je najlepší?

Ak by som mal uzavrieť a vyhodnotiť túto trojku, osobne by som zvolil pri dlhodobom horizonte indexový fond od STABILITA DDS, keďže vzhľadom na výkonnosť a zloženie portfólia dávajú najväčší zmysel pre dynamického investora. 

Ak by som sa chcel priblížiť čo najviac k výkonnosti 2. piliera, čiže hrať na istotu, zvolil by som UNIQA DDS a ak by som chcel čo najviac špekulovať, ostáva tu NN Tatry – Sympatia DDS.

Pýtali ste sa na personálnom, či vám náhodou nechcú prispievať do 3. piliera? Ak povedali áno, pokojne sa nám môžete ozvať a my vám 3. pilier vybavíme aby ste sa dôchodkom priblížil tomu švajčiarskemu. Aspoň trochu. A keď vám zamestnávateľ neprispeje na 3. pilier, prečítajte si porovnanie fondov v 2. pilieri. Zistíte v ňom, ktorý z nich je najlepší na základe dát.

Autor článku:

Miloš Bubniak

Náš investičný guru neznáša obleky, a preto by chcel byť prvým finančákom v mikine. Okrem toho skontroluje, ako máte nastavený 2. či 3.pilier a postará sa, aby vám v čase neistoty pomohlo životné poistenie. Rád sa podelí so svojimi vedomosťami, zbehne do gymu a zahrá si playko.

Páči sa vám článok? Pošlite ho ďalej.

Máte pocit, že vieme dať vaše financie do pohody?

Kontaktujte nás
© 2024 mam vybavene, s. r. o.
 – Web navrhla a vytvorila agentúra YNK media