Druhý pilier: spravili sme porovnanie fondov z hľadiska ich obsahu. Ktorý obstál najlepšie?

14. júna 2023
|
486 zobrazení
|
3 minúty
|

Určite to poznáte. Váš finančný sprostredkovateľ vám pre druhý pilier vyberie určitý indexový fond s argumentom, že je najlepší a má najvyššiu výkonnosť. Ideálne je, keď za 4 roky zmeníte DSS aspoň 2 až 3-krát, lebo zakaždým je lepší iný. Tomu je už po novom koniec, pretože za prestup medzi DSS už sprostredkovateľ nemá províziu. Poďme sa pozrieť na porovnanie fondov z iného uhla pohľadu, teda na to, čo obsahujú dané fondy. 

V indexových fondoch máme niečo vyše 3,3 miliárd €, čo je približne 26 % majetku celého 2. piliera. Všeobecne indexové fondy v 2. pilieri nakupujú ETF, ktoré kopírujú index MSCI World. Výkonnosť medzi DSS (dôchodcovskými správcovskými spoločnosťami) je veľmi podobná, no nie je ETF ako ETF.

Porovnanie fondov v druhom pilieri

Zameriame sa na spoločnosti, ktoré indexový pilier majú. Na trhu sú 4, aj keď tá posledná je taká, aká je. Allianz svoj indexový fond nemá, takže ide z kola von. Dáta sú z mesačných správ za mesiac apríl 2023 a všetky DSS si účtujú správcovský poplatok 0.45 % p.a.

UNIQA

Manažéri stavili portfólio na diverzifikáciu medzi 6 ETF, kde 5 z nich kopíruje index MSCI World a jedno s váhou 9,3 % kopíruje MSCI ACWI index (t. j. index celosvetový, ktorý zahŕňa aj rozvíjajúce sa trhy). 

Portfólio je rozdelené medzi rôzne správcovské spoločnosti, kde má asi 30 % podiel BlackRock s ich iShares fondami. Ďalej sú to HSBC, LYXOR, Xtrackers a UBS. Diverzifikácia medzi správcovské spoločnosti je v poriadku

Podľa mňa ale nie v poriadku zastúpenie cez 50 % distribučných ETF (po vyplatení je táto dividenda rozpočítaná na jednotlivé dôchodkové jednotky + podlieha zdaneniu podľa jurisdikcie pod ktorú spadá dané ETFko). Pri dlhodobom investovaní je vhodnejšie siahnuť po akumulačných ETF (dividenda je reinvestovaná vo fonde, čo má za následok vyššiu výkonnosť). 

Druhá vec sú syntetické ETF (používajú deriváty, konkrétne swapy), ktoré tvoria cca 24 % portfólia. Ide o ETF od spoločností LYXOR a UBS. Vybavene odporúča siahnuť po fyzickej replikácii, než po syntetických ETF.

Druhý pilier sa od roku 2023 mení, čomu sa v článku venoval náš Jano. O najdôležitejších zmenách v druhom pilieri si môžete prečítať tu.

VÚB Generali

Mne najviac sympatické zloženie 2. piliera má práve VÚB Generali. Portfólio je tvorené zo 4 ETF, kde 75 % portfólia je v iShares MSCI World index-e. Zvyšok tvorí rovnaký index, no iné správcovské spoločnosti. Konkrétne je to Invesco, Xtrackers a HSBC.

Chválim tu zloženie ETF, kde sú všetky akumulačné, jedine ETF od Invesca (15 % portfólia) má syntetickú replikáciu.

VÚB Generali má pre svojich sporiteľov oproti konkurencii malé plus v podobe mobilnej aplikácie DôchodOK, kde máte prehľad vždy vo svojom vrecku.

NN

Spoločnosť NN zvolila 5 ETF, ktoré rovnako kopírujú index MSCI World. Palec rovnako hore za vyše 78 % alokáciu do iShares. 16 % tvorí syntetické ETF od Invesco, rovnako ako pri VÚB Generali. Poslednú trojku uzatvára s nepatrnými percentami správcovská spoločnosti Xtrackers. 

1,5 % portfólia má distribučnú dividendu, z čoho sa nestrieľa. Pri NN môžem zhodnotiť, že ide o portfólio veľmi zhodné s VÚB Generali.

365.life

365 ide od začiatku proti prúdu. Pri indexovom fonde sa vybrala cestou 50 % Amundi ETF, ktoré kopíruje MSCI World a 50 % tvorí menej známa francúzska investičná inštitúcia Ossiam. Fond je relatívne nový a máme o ňom menej dostupnýchinformácií. 365.life dlhodobo nedosahuje výkonnosť MSCI World indexu.

Ktorý druhý pilier je víťaz?

Ak ste čítali pozorne, tak asi tušíte, že najlepšie mi na základe dát z týchto štyroch možností vychádzajú indexové fondy od VÚB Generali, tesne za nimi sú tie od NN. UNIQA má príliš vysoké zastúpenie distribučných ETF, čo z dlhodobého hľadiska nie je prínosné. 365 má zas v portfóliu fond od francúzskej spoločnosti, o ktorom toho veľa nevieme, čo môže byť rizikovejšie. 

Ak ste zistili, že druhý pilier ešte nemáte, prípadne by ste chceli zmeniť DSS, pokojne nám volajte alebo píšte. Radi vám všetko vysvetlíme a pomôžeme nastaviť druhý pilier správne, aby ste ho nemuseli každý rok meniť.

Autor článku:

Miloš Bubniak

Náš investičný guru neznáša obleky, a preto by chcel byť prvým finančákom v mikine. Okrem toho skontroluje, ako máte nastavený 2. či 3.pilier a postará sa, aby vám v čase neistoty pomohlo životné poistenie. Rád sa podelí so svojimi vedomosťami, zbehne do gymu a zahrá si playko.

Páči sa vám článok? Pošlite ho ďalej.

Máte pocit, že vieme dať vaše financie do pohody?

Kontaktujte nás
© 2024 mam vybavene, s. r. o.
 – Web navrhla a vytvorila agentúra YNK media