Zemetrasenie, výbuch sopky či tornádo: Kryje ich vaše poistenie nehnuteľnosti?

16. októbra 2023
|
418 zobrazení
|
3 minúty
|

Možno nad tým teraz mávnete rukou a poviete si, že zemetrasenie, výbuch sopky ani tornádo na Slovensku veľmi nehrozí. Žiaľ, svet sa mení a to, čo platilo pred tridsiatimi rokmi, dnes už vyzerá úplne inak. Nechcem nikoho desiť ani vo vás vyvolávať strach. Naopak. Chcem motivovať k zodpovednému správaniu, aby sme potom nemuseli googliť, ako si vyhlásiť verejnú zbierku, keď prídeme o strechu nad hlavou a budeme putovať s Tesco taškou od jednej sesternice k druhej. 

Zemetrasenie

Prvýkrát som zažila zemetrasenie, keď som mala 10 rokov. Bolo to na dovolenke v Maďarsku a ja som spala na poschodovej posteli. Zemetrasenie ma zhodilo na zem a hoci to bol tvrdý pád, nemal žiadne trvalé následky (manžel by síce nesúhlasil, ale to je jeho problém). 

Dnes už vieme, že sa to môže stať nielen v Maďarsku, ale aj u nás. Obyvatelia Ďapaloviec a okolitých obcí riešili po zemetrasení z 9. 10. 2023 okrem rozbitých váz a poškodených obvodových múrov aj zničený kostol či dokonca výletnú loď utrhnutú z prístavu a odplavenú do stredu Domaše.  

Nič vážne sa nestalo, ale nabudúce to už nemusí byť magnitúda 5, ale čosi silnejšie… Preto je dobré si uvedomiť, že tu také riziko je a patrične sa k tomu aj postaviť pri poistení.

Dôležité je zistiť, či vám vaše aktuálne poistenie nehnuteľnosti kryje zemetrasenie a aké sú podmienky a poistné sumy. Kým v jednej poisťovni vám vzniká nárok na poistné plnenie až pri stupni 5 či 6, v inej to môže byť bez obmedzenia.

Skontrolujte svoju poistnú zmluvu a to, aké riziká vám kryje.

Tornádo 

Tornádo na východnom Slovensku strhlo v auguste 2021 strechy z niekoľkých rodinných domov. Pre ich majiteľov to bol rok nútenej výmeny strechy či zadlženia sa na opravu domu, pretože na ich dom spadol strom či stĺp. Niektorých poznám aj osobne. Takýchto lokálnych mini tornád sme tu mali viacero. Zatiaľ nezničili pol republiky, no pre mnohých ľudí mali devastačné následky na rodinný rozpočet. 

Poistenie nehnuteľnosti vám štandardne kryje aj tornádo, pretože poisťovne ho definujú ako škodu spôsobenú prúdením vzduchu. To znamená, že je v kategórií spolu s víchricou, supercelou a so silným vetrom. 

Toto riziko si nemusíte špeciálne pripoisťovať, avšak opäť by ste si mali porovnať ponuky jednotlivých poisťovní. Rozdiely sú totiž v minimálnej rýchlosti prúdenia vzduchu, ktorá musí byť dosiahnutá v mieste poistenia na to, aby vznikol nárok na poistné plnenie.

Keď už som spomínala supercelu, tak tá sa v júli 2023 postarala o výmenu strechy dvom kamarátkam. Prečítajte si článok o tom, prečo je dobré vyhnúť sa podpoisteniu nehnuteľnosti.

Vaše poistenie nehnuteľnosti by malo zahŕňať zemetrasenie, tornádo aj výbuch sopky.

Výbuch sopky

To, že môžu nastať tornáda či zemetrasenia, mi veríte. Ale výbuch sopky? Viem, znie to zvláštne. Nie sme na Islande ani v Taliansku, avšak máme napríklad Sitno, Poľanu, Vtáčnik či Vihorlat. Síce všetky z týchto niekedy aktívnych sopiek patria aktuálne medzi nečinné, no ruku do ohňa by za to nedali asi ani vulkanológovia.

Vás a váš majetok môže ohroziť nielen sopka vo vašej bezprostrednej blízkosti, ale aj plyny či otrasy vzniknuté pri sopečnej činnosti. Preto by som do svojho zoznamu krytí zaradila aj toto riziko. 

Opäť si skontrolujte svoju poistnú zmluvu, či v nej máte zahrnutý aj výbuch sopky. Patrí síce medzi škody spôsobené prírodnými živlami, ktoré sú najčastejšie riziká kryté poistením nenuteľnosti, no v závislosti od zvoleného balíka či roku uzatvorenia vašej zmluvy ho v aktuálnej poistke nemusíte mať.

Aj keď tento článok môže vyznieť dosť pochmúrne, vždy som vďačná za to, keď môžeme našim klientom pri nepríjemných udalostiach uľaviť aspoň tak, že ich potešíme informáciou, že im danú škodu poisťovňa nahradí. A nakoniec sú vlastne celkom radi za tú novú strechu či nové okná, ktoré nešli z ich vrecka. Nepodceňujte prírodu a nešetrite na miestach, kde sa vám to môže vypomstiť. Kvalitné poistenie nehnuteľnosti je nad zlato.

Autor článku:

Lydka Kulcsárová

Rada si vyhrnie rukávy a postaví sa za vaše práva, aby vybojovala najlepšie podmienky pre vašu hypotéku. Okrem toho rieši poistenia a úvery pre podnikateľov aj poistenia majetku. Angažuje sa v pomoci druhým, chodí do prírody a v čaji sa môže aj kúpať.

Páči sa vám článok? Pošlite ho ďalej.

Máte pocit, že vieme dať vaše financie do pohody?

Kontaktujte nás
© 2024 mam vybavene, s. r. o.
 – Web navrhla a vytvorila agentúra YNK media