Čo má zahŕňať cestovné poistenie, aby vás dovolenka nevyšla drahšie, než ste plánovali?

29. júna 2023
|
192 zobrazení
|
6 minúty
|

Morský ježko v päte, zlomená posteľ alebo črevná párty po objavovaní nových gastro možností – dovolenka sa občas zvrtne iným smerom, ako by sme chceli. Hoci sa nedá úplne zabrániť katastrofám, no viete zabrániť tomu, aby vás stáli veľa peňazí. Správne nastavené cestovné poistenie by malo zahŕňať okrem základného krytia aj pripoistenia, ktoré sú ušité priamo na mieru vašej dovolenke. 

Predtým, než si rozoberieme to, čo musí a môže obsahovať poistenie, dáme si jedno malé rozdelenie. Poznáme krátkodobé a celoročné cestovné poistenie. Dnes sa budeme venovať tomu prvému z nich, ktoré je z môjho pohľadu nutné si pribaliť na bežnú dovolenku v zahraničí.

Čo obsahuje každé cestovné poistenie?

Jednotlivé zložky cestovného poistenia si vo väčšine poisťovní môžete vyskladať podľa svojich potrieb. Základný balík by mal určite obsahovať tieto krytia:

Poistenie liečebných nákladov

Toto je základ, ktorý pokrýva výdavky s ošetrením a liečením v zahraničnej nemocnici. Verte mi, nikto z nás si nechce tieto výdavky hradiť sám. Preto je to z môjho pohľadu pri cestovaní do zahraničia nutnosť. Dobre si ale skontrolujte výšku poistnej sumy – je veľký rozdiel, či vás liečia v českej, alebo americkej nemocnici. 

Poistenie zodpovednosti za škodu

V prípade, že by ste nechtiac spôsobili škodu napríklad na hotelovom vybavení alebo v obchode, kde vaše dieťa spraví kung fu chmat na regál a rozbije tovar, máte to kryté. V dobrom cestovnom poistení preto nesmie chýbať ani poistenie zodpovednosti za škodu. 

Poistenie batožiny

Štandardom je aj poistenie batožiny na základnú sumu, čo je väčšinou od 750 do 1500 €. Poistku si však viete spraviť aj bez batožiny, pokiaľ idete naľahko len v plavkách s uterákom cez plece a nemáte nič cenné. Pokiaľ si ale so sebou beriete drahú elektroniku či extra športové vybavenie, odporúčam základný balíček navýšiť o pripoistenie batožiny na vyššiu sumu a tiež čeknúť maximálny limit na jednu vec. 

Poistenie úmrtia a trvalých následkov úrazu

Väčšina základných cestovných poistení obsahuje aj krytie úmrtia a trvalých následkov po úraze. Keďže je to štandarde v základnom balíčku, riešiť to nemusíte. Zároveň predpokladám, že máte dobré životné poistenie, kde máte limity správne nastavené a toto plnenie by bolo len krytím navyše, keďže sú to väčšinou nízke poistné sumy. 

Asistenčné služby

Sú váš priateľ na telefóne, keď napríklad potrebujete nasmerovať do najbližšej nemocnice. V rôznych poisťovniach a balíkoch sú rozdielne rozsahy, niekde nájdete aj právnu či dokonca „lifestyle“ asistenciu, ktorá vám rezervuje vstupenky, miesto v reštaurácii alebo dohodí tlmočníka. Základná asistenčná služba je nutnosť pre každého, fajnšmekri môžu siahnuť po vyššom balíku. 

Radi vám pomôžeme vybrať to správne cestovné poistenie, v ktorom budete mať kryté všetko, čo potrebujete na bezstarostnú dovolenku. Ozvite sa nám a my vybavíme

Ktoré pripoistenia majú zmysel?

Nie je to nutnosť, avšak tieto pripoistenia majú v určitých prípadoch zmysel.

Pripoistenie straty alebo krádeže dokladov pre istotu

Asi si viete predstaviť aj lepší program, ako sedieť na polícii a hľadať zastupiteľstvo kvôli strate či krádeži dokladov. Nehovoriac o tom, že by to mohlo vašu dovolenku pekne predražiť. Odporúčam zvážiť pridanie tohto pripoistenia hlavne vtedy, keď idete na dovolenku ako rodina

Pripoistenie požičaného vozidla pre objaviteľov

Ak sa na dovolenke chystáte brázdiť cesty požičaným autom, automaticky by ste vo výpožičnom mali mať aj obdobu havarijnej poistky, avšak poistka vám nekryje celú škodu, stále by ste v prípade škody mali platiť spoluúčasť. Obzvlášť pri drahších autách môže byť spoluúčasť naozaj vysoká. V takom prípade si viete spoluúčasť pokryť z cestovného poistenia. Ak si požičiate auto a spoluúčasť v prípade škody sa približuje cene vašej dovolenky, odporúčam nešetriť na tomto pripoistení. 

Pripoistenie COVID pre prípad choroby

Hoci je už tento vírus u nás takmer minulosť, v rôznych štátoch platia rôzne podmienky testovania, karantény a návratu v prípade ochorenia na covid. Väčšina poisťovní má v balíku aj základné krytie COVID. Vždy ale odporúčam pozrieť si najprv, čo má daná krajina aktuálne v platnosti a podľa toho zvážiť pridanie tohto pripoistenia do cestovného poistenia.

Pripoistenie chronických chorôb pre potenciálne riziká

V liečebných nákladoch síce máte kryté choroby, ktoré na vás vyskočia v zahraničí, avšak väčšinou vám cestovné poistenie nekryje tie, na ktoré už trpíte a môžu u vás znova prepuknúť. Preto ak o sebe viete, že by sa napríklad mohol ozvať váš žlčník práve na dovolenke, kde mu doprajete mnoho gastronomických a alko zážitkov, odporúčam toto pripoistenie. 

Pripoistenie alkohol povolený pre párty chtivých

Ak sa na dovolenke chystáte vymetať nočné kluby, je dobré vedieť, že väčšina poisťovní vám môže krátiť poistné plnenie (= vyplatiť vám nižšiu sumu) pri poistných udalostiach, ktoré nastali po požití alkoholu. Niektoré ich majú dokonca vo výlukách. Ak však chcete mať kryté aj zranenia, ktoré ste si spôsobili pod vplyvom alkoholu, odporúčam zvoliť si toto pripoistenie. 

Pripoistenie do hôr pre turistov

Pokiaľ vás viac lákajú hory, kopce či skaly, určite si nezabudnite dojednať pripoistenie zásahu horskej služby. Let helikoptérou si určite zapamätáte, no budete radi, ak naňho budete spomínať len v súvislosti s vyslobodením či prevozom do nemocnice a nie kvôli 5-miestnemu číslu na faktúre od záchranárov. 

Pripoistenie rizikových športov pre akčných

Okupovať lehátko či nafukovačku vás baví presne 5 sekúnd a hneď potom hľadáte niečo adrenalínové? Nezabudnite si pripoistiť rizikové športy. Bežný bicykel máte krytý v základe, ale taký zjazd lesom na bicykli, jazdu na vodnom skútri či potápanie s dýchacími prístrojmi je potrebné si pripoistiť. 

Pripoistenie domáceho miláčika pre milovníkov zvierat

Ak na dovolenku beriete aj štvornohých členov rodiny, môžete pripoistiť aj prípadné nečakané návštevy zahraničného veterinára alebo škodu, ktorú zvieratko spôsobí. Verte mi, tie sumy sa vedia aj v zahraničí vyšplhať vysoko.

Pripoistenie opustenej domácnosti pre pokoj v duši

Musíte počas oddychu na pláži myslieť na to, či vám práve voda nezatápa byt, alebo tam nie sú zlodeji? Môžete si zvoliť pripoistenie opustenej domácnosti. Ak ale máte bývanie poistené na aktuálne ceny a poistku si pravidelne aktualizujete aspoň raz za 2 – 3 roky, toto pripoistenie nie je z môjho pohľadu potrebné. 

Pripoistenie autoasistencie pre šoférov

Pokiaľ cestujete svojím autom a nemáte spoľahlivé havarijné poistenie, viete si k poisteniu pridať tzv. autoasistenciu. Tá vám pokryje odtiahnutie, opravu, núdzové ubytovanie či náhradnú dopravu alebo aj odťah nepojazdného auta späť na Slovensko. Odporúčam si vždy skontrolovať maximálne limity – buď v havarijnom poistení, alebo v pripoistení k cestovnému poisteniu.

Pripoistenie storna zájazdu pre prípad smoly

Toto pripoistenie vám uhradí storno poplatky v prípade nevyužitej dovolenky, núteného predčasného návratu, nečakanej choroby či úrazu, zmeškania letu kvôli dopravnej nehode alebo nemožnosti vycestovať z rôznych iných dôvodov. Ak sa vám toto pripoistenie zdá drahé, odpovedzte si na otázku: „Ako veľmi ma bude mrzieť vyhodenie sumy zaplatenej za dovolenku von oknom?“ 

S týmto pripoistením nečakajte, lebo poisťovne majú podmienky dokedy po kúpe zájazdu či letenky si ho môžete uzatvoriť. Odporúčam ho preto zjednať v cestovnom poistení v deň kúpy zájazdu či leteniek. 

Kamarátska rada na záver

Pokiaľ máte cestovné poistenie ku kreditnej karte či bežnému účtu, vždy si skontroujte 3 veci:

  1. limity – tie bývajú často nižšie ako pri bežnom cestovnom poistení a nemusia postačovať na dovolenku napr. v Kanade 
  2. maximálna doba vycestovania – ak máte celoročné cestovné poistenie, môžete mať maximálnu dobu strávenú za hranicami stanovenú napríklad na 40 dní, čo vám pri dlhšej dovolenke nemusí stačiť
  3. podmienky platnosti/aktivácie vášho poistenia – niekde môže byť potrebné napríklad použitie kreditnej karty v predchádzajúcom mesiaci, čo už spätne nezariadíte

Ak už presne viete, aké cestovné poistenie potrebujete, môžete si ho za 10 minút vyklikať aj sami cez náš online porovnávač. Ak to pre vás ale stále vyzerá ako španielska dedina, pokojne sa na nás obráťte a máte to s istotou vybavene.

Autor článku:

Lydka Kulcsárová

Rada si vyhrnie rukávy a postaví sa za vaše práva, aby vybojovala najlepšie podmienky pre vašu hypotéku. Okrem toho rieši poistenia a úvery pre podnikateľov aj poistenia majetku. Angažuje sa v pomoci druhým, chodí do prírody a v čaji sa môže aj kúpať.

Páči sa vám článok? Pošlite ho ďalej.

Máte pocit, že vieme dať vaše financie do pohody?

Kontaktujte nás
© 2024 mam vybavene, s. r. o.
 – Web navrhla a vytvorila agentúra YNK media