Príbeh z východu: Podpoistenie nehnuteľnosti vás môže stáť aj 20 000 eur

14. septembra 2023
|
261 zobrazení
|
3 minúty
|

Aj keď niektorí ľudia tvrdia, že na východe nič nie je, my vieme, že tam predsa len niečo je. Ak mi neveríte, skúste sa aspoň na chvíľu spolu so mnou ponoriť do príbehu, o ktorom tvrdím, že sa tam skutočne stal. Podpoistenie nehnuteľnosti sa vás môže týkať, aj keď ste zo stredného či západného Slovenska.

Príbeh: Supercela sa postarala o novú strechu, kto ju zaplatí?

Predstavte si malebnú dedinku na východe Slovenska, kde žijú vedľa seba už 40 rokov kamarátky Marča a Žofka. Ich staršie domy spája eternitová strecha a keďže nepreteká, neuvažujú o jej výmene za novšiu. 

Dňa 19. 7. 2023 sa im supercela s krupobitím postarala o strechy v novom netradičnom dizajne ementálu. Štát poslal do dediny pomoc v podobe cielt na zakrytie striech a vriec na eternity, avšak to ich problém s dierami nevyriešilo. 

Ostalo len jediné – zavolať strechárov, aby im nacenili výmenu striech. Z vyčíslených 30 000 € sa im zakrútili hlavy, avšak nemali na výber. Obe si spomenuli, že majú na dome poistku, ktorú si každý rok poctivo platia. Svitla tak nádej, že si z tých peňazí na výmenu strechy budú musieť požičiavať čo najmenej.

Aj Žofka, aj Marča zavolali do svojej poisťovne a nahlásili poistnú udalosť. Na základe obhliadky a dodaných dokladov získali obe nárok na poistné plnenie. Má to však jeden háčik. Suseda Žofka za svoju poškodenú strechu dostala cca 10 000 €, kým suseda Marča dostala asi 30 000 €.

Podpoistenie nehnuteľnosti môže znamenať o 66 % menej 

Život a situácia našich hlavných hrdiniek sú veľmi podobné. Domy aj poškodenia sú veľmi podobné. Rozdiel v plnení nie je spôsobený ani rozdielnymi poisťovňami. Tentokrát ide o jednu z najčastejších chýb, ktorej sa ľudia pri poistení nehnuteľností dopúšťajú. Ide o takzvané podpoistenie nehnuteľnosti

Ak ste ako Žofka, tak sa vám môže stať, že si roky platíte svoju poistku – vždy v rovnakej sume ako to bolo nastavené na začiatku, keď bola stanovená hodnota domu, napríklad na 50 000 €. Podľa toho bola nastavená poistná suma na 50 000 €. 

Pokiaľ nemáte na zmluve tzv. indexáciu a vašu zmluvu nebude nikto servisovať, budete aj 20 rokov platiť rovnakú sumu a mať dom poistený na rovnakých 50 000 €. Hodnota domu však postupom času narastá. 

Pri poistnej udalosti potom môžete byť nemilo prekvapení odpoveďou poisťovne, že vám bude poistné plnenie krátiť = vyplatí vám menej. V tomto bode už môžete nadávať jedine sám sebe, pretože zodpovednosť za nastavenie poistnej sumy je na vás ako klientovi. Poisťovňa má zo zákona právo krátiť (znížiť) poistné plnenie v takom pomere, v akom je nehnuteľnosť podpoistená. 
Ak máte svoj dom, ktorý by ste pri aktuálnych cenách postavili za 150 000 €, poistený len na 50 000 € a celý by vám ho vzalo napríklad tornádo, poisťovňa vám môže poistné plnenie krátiť o 66 % a vyplatiť len cca 33 % z poistnej sumy, teda 16 667 €.

Aké poučenie z toho vyplýva? 

Keď chcete mať poistku, tak poriadnu a so správnymi poistnými sumami. Niekedy je totiž lepšie nemať žiadnu poistku, ako ju mať roky neaktuálnu. Ušetríte si nielen tých 30 eur ročne, ktoré teraz šanujete dať na navýšenie poistnej sumy na aktuálnu, ale aj tých 150 eur ročne, ktoré ste platili doteraz. 

Vystrašili sme vás a už ťukáte do telefónu naše číslo, aby sme vám pomohli upgradnúť poistku? Zastavte, zhlboka sa nadýchnite a chvíľku počkajte. To nebolo naším cieľom. Nie sme politici, ktorí strašia ľudí, pretože chcú mať poslušných voličov.

Chceme, aby ste mali poriadnu poistku na dom či byt, ale nie zo strachu z rizík, podpoistenia alebo krátenia. Chceme, aby ste siahali po našom kontakte preto, že je pre vás dôležité zabezpečiť svoj majetok pre prípad neočakávaných udalostí. Ak je toto vašou motiváciou, pokojne pokračujte vo vytáčaní nášho kontaktu. Uvedomelých klientov si vždy radi vypočujeme.

Autor článku:

Lydka Kulcsárová

Rada si vyhrnie rukávy a postaví sa za vaše práva, aby vybojovala najlepšie podmienky pre vašu hypotéku. Okrem toho rieši poistenia a úvery pre podnikateľov aj poistenia majetku. Angažuje sa v pomoci druhým, chodí do prírody a v čaji sa môže aj kúpať.

Páči sa vám článok? Pošlite ho ďalej.

Máte pocit, že vieme dať vaše financie do pohody?

Kontaktujte nás
© 2024 mam vybavene, s. r. o.
 – Web navrhla a vytvorila agentúra YNK media