Vyberáte cestovné poistenie? Zodpovedali sme 7 najčastejších otázok.

28. júla 2023
|
147 zobrazení
|
4 minúty
|

Dovolenka je o objavovaní, spoznávaní nového a prekonávaní hraníc. Je to cesta, na ktorú ste sa tešili možno aj pol roka a ktorá by mala byť bez starostí. Keďže ste si otvorili tento článok, zrejme viete, že cestovné poistenie vie prispieť k pokoju v duši počas toho, ako zbierate zážitky. Z vlastnej skúsenosti viem, že je okolo neho veľa otázok. Poďme sa teraz spolu pozrieť na 7 najčastejších z nich.

1. Čo je cestovné poistenie?

Cestovné poistenie (CP) je poistenie, ktoré nám kryje hlavne náklady za nevyhnutnú a neočakávanú zdravotnú starostlivosť v zahraničí. Okrem toho kryje náklady za škodu spôsobenú neúmyselným konaním (občianska zodpovednosť). 

Ďalej to môže byť prípadná strata, krádež a poškodenie batožiny a dokladov, trvalé následky po úraze, úmrtie, prípadne ďalšie riziká súvisiace s dovolenkou či iným pobytom v zahraničí. 

2. Prečo mať cestovné poistenie?

Európsky preukaz zdravotného poistenia vám síce zabezpečí prístup k nevyhnutnej zdravotnej starostlivosti v členských štátoch EÚ a na Islande, v Lichtenštajnsku, Nórsku a Švajčiarsku, ale nenahrádza cestovné poistenie a nezaručuje bezplatné služby. 

Zdravotné systémy sa líšia a to, čo je bezplatné na Slovensku, nemusí byť bezplatné aj inde. Preto sa hodí mať to kryté z cestovného poistenia. Ak ešte stále váhate, či CP vôbec potrebujete, prečítajte si naše príklady z praxe. 

Cestovné poistenie vám okrem zdravotnej starostlivosti kryje aj ďalšie situácie, ktoré by mohli nastať a ktoré som spomínala v otázke vyššie. 

3. Ako si vybrať cestovné poistenie?

Po zadaní vstupných parametrov (napr. destinácie, dátumu a veku osôb) je potrebné pozerať nielen na cenu, ale hlavne na výšku a rozsah krytia, prípadne ešte na kvalitu poisťovne. Vyberajte podľa toho, čo je pre vás pri dovolenke prioritou. 

V jednej poisťovni môže byť napríklad na 1 vec z batožiny poistná suma maximálne 350 €, inde 750 €. Niektorá poisťovňa má liečebné náklady na 150 000 €, iná na 20 000 000 € a ďalšia neobmedzene. Niekde si viete pripoistiť aj chronické ochorenia či „drink povolený“ a inde to nemajú…

4. Čo zahŕňa cestovné poistenie?

Väčšina základných balíčkov cestovného poistenia obsahuje poistenie liečebných nákladov, poistenie zodpovednosti za škodu, poistenie batožiny, poistenie úmrtia a trvalých následkov úrazu a tiež asistenčné služby. 

Okrem toho môže zahŕňať pripoistenia, ktoré si volíte na základe svojej dovolenky. Ak napríklad idete splavovať rieky v Slovinsku, má zmysel pripoistenie rizikových športov. Podrobnejšie sa zložkám CP a pripoisteniam venujeme v článku „Čo má zahŕňať cestovné poistenie, aby vás dovolenka nevyšla drahšie, než ste plánovali?“

5. Koľko stojí cestovné poistenie?

Základné cestovné poistenie na jedného dospeláka pri pobyte v Európe vychádza na asi 1,50 € až 2,00 € za deň. Za 10 dní dovolenky stojí približne 15 – 20 € na osobu. S ďalšími pripoisteniami navyše to môže byť viac. Ak si uzatvárate CP ako skupina,  môžete mať zľavu. Finálna výška poistenia vždy závisí od vašich potrieb

6. Ako vybaviť cestovné poistenie?

Cestovné poistenie si viete vybaviť viacerými spôsobmi:

  • osobne na pobočke niektorej z poisťovní – dostanete len jednu ponuku z danej poisťovne 
  • u sprostredkovateľa – predloží vám viaceré možnosti z rôznych poisťovní a pomôže vybrať najvhodnejšiu
  • online – najjednoduchší spôsob, pretože nemusíte nikam behať, viete si porovnať všetky poisťovne a všetko potrebné vám príde mailom

Prípadne sa nám ozvite telefonicky či mailom a my to vybavíme za vás.

7. Ako zrušiť cestovné poistenie?

Krátkodobé cestovné poistenie uzatvorené na dovolenku (na dobu určitú) nie je po dovolenke potrebné rušiť. Skončí dňom, ktorý ste si zvolili ako dátum návratu domov. Pokiaľ ste si zmluvu uzatvorili online a doposiaľ ju nevyplatili, väčšinou zanikne z dôvodu neuhradenia. Teda akoby ani nebola nikdy vznikla. 

Pokiaľ ste si uzatvorili online krátkodobé alebo celoročné cestovné poistenie a nakoniec ostávate doma a nepotrebujete ho, zmluvu je možné zrušiť výpoveďou poisťovni do 2 mesiacov od uzatvorenia. V tomto prípade zmluva zanikne do 8 dní od doručenia výpovede do poisťovne. Poisťovňa má nárok na poistné do tejto doby, zvyšok vám vrátia. 

Pozor, celoročné cestovné poistenie funguje rovnako ako napr. PZP – zmluva sa automaticky predlžuje o ďalší rok (ďalšie poistné obdobie). Pokiaľ ho už nepotrebujete a chcete ho zrušiť, výpoveď je potrebné doručiť poisťovni najneskôr 6 týždňov pred výročím. 
Tak, teraz už viete okrem iného aj to, prečo je cestovné poistenie dobrá vec, ako si ho viete uzavrieť a koľko cca vás bude stáť. Pamätajte: nech už sa vydáte objavovať exotiku, zdvihnúť si adrenalín na hory, alebo len oddychovať na pláž, cestovné poistenie vám bude kryť chrbát. Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie Poistenie.

Autor článku:

Lydka Kulcsárová

Rada si vyhrnie rukávy a postaví sa za vaše práva, aby vybojovala najlepšie podmienky pre vašu hypotéku. Okrem toho rieši poistenia a úvery pre podnikateľov aj poistenia majetku. Angažuje sa v pomoci druhým, chodí do prírody a v čaji sa môže aj kúpať.

Páči sa vám článok? Pošlite ho ďalej.

Máte pocit, že vieme dať vaše financie do pohody?

Kontaktujte nás
© 2024 mam vybavene, s. r. o.
 – Web navrhla a vytvorila agentúra YNK media