Naozaj potrebujete cestovné poistenie? Príklady z praxe vás možno presvedčia.

12. júla 2023
|
337 zobrazení
|
3 minúty
|

Potrebujem cestovné poistenie? Nie sú to zbytočne vyhodené peniaze? To sú otázky, ktoré bežne dostávam v dovolenkovej sezóne. Nepotrebujete ho jedine vtedy, keď sedíte doma. Pokiaľ ale idete do sveta, vezmite si ho. Pretože ako si ukážeme nižšie, keď sa niečo pokazí na dovolenke, môže vám to spraviť poriadnu dieru v rozpočte. Verte mi, v takom prípade budete radi, že ste dali tých pár eur na cestovné poistenie. 

Čo hovoria štatistiky poisťovní

Podľa dát od Generali tvoria až 47 % poistných udalostí nahlásených z cestovného poistenia úrazy alebo ochorenia v zahraničí. Najčastejšie diagnózy sú úpal, gastroenteritída a hnačkové ochorenia. Z úrazov je to vyvrtnutie členka, narazenie prstov rúk aj zlomeniny. 

A o tom, že pobyt v zahraničnej nemocnici vie stáť toľko ako nový Mercedes, svedčia aj čísla od poisťovne Allianz. Najväčšou poistnou udalosťou v posledných rokoch bolo tráviace ochorenie v Španielsku, kde ošetrenie a liečba klienta stáli 55 000 eur.

Nemusia to byť takéto horibilné sumy. Asi mi dáte za pravdu, že ani nečakané stovky či tisíce eur nepotešia. Poďme si rozobrať možné menšie alebo väčšie katastrofy na drobné.

Úraz na horách alebo pokazené auto? To bude drahé.

Ak si ešte stále vravíte: „Ale veď čo sa mi môže stať,“ tu je niekoľko hypotetických situácií, ktoré môžu nastať, spolu s nákladmi:

Môžu vás potrápiť žalúdočné problémy a následná faktúra na 200 €.

Zlomená noha môže vyjsť aj na 500 €. 

A čo také neúmyselné poškodenie nábytku na ubytovaní? Za to budete musieť zacvakať aj 600 €.

Krádež mobilu alebo notebooku vás vyjde pokojne aj na 900 €.

Pokazené auto, odťah, následná oprava a náhradné ubytovanie vám vie z vrecka vytiahnuť aj 1500 €. 

Úraz na túre v horách a následný zásah horskej služby, prípadne aj vrtuľníka, môže odľahčiť vašu peňaženku o 10 000 – 20 000 €. 

V prípade najhoršieho môže mať rodina výdavky na prevoz pozostatkov späť na Slovensko aj 25 000 €, čo nie je zanedbateľná suma.
Určite mi dáte za pravdu, že sa oplatí dať povedzme 18 eur za 10 dní pokojnej dovolenky. Ak chcete uzavrieť cestovné poistenie, najrýchlejšie vám to pôjde online. Alebo napíšte nám a my vám ho vybavíme.

Príklad z našej praxe: cestovné poistenie sa oplatilo

Jedna z našich klientok išla na dovolenku do Chorvátska, kde si s partiou požičala vodný bicykel so šmýkačkou. Pohoda na mori sa skončila zlomenou rukou. Nasledoval okamžitý presun do najbližšej nemocnice a podstúpenie všetkých úkonov od röntgenu až po zafixovanie a obviazanie. 

Keďže to bola vážnejšia zlomenina, nezaobišlo sa to bez skrutiek v ruke. Na konci bola vystavená faktúra za liečebné náklady vo výške 2000 eur. A koniec príbehu? V nemocnici ju síce dali dokopy, no dovolenka v ten deň skončila. Nasledoval návrat na Slovensko a ďalší polrok PN, rekonvalescencie a behania po rehabkách. 

Našťastie, klientka mala cestovné poistenie, takže si ušetrila ďalší stres. Poisťovňa jej preplatila celú faktúru za liečbu, k tomu niečo za predčasné ukončenie dovolenky a návrat domov. Po roku pretrvávajúcich problémov dostala aj peniaze za trvalé následky úrazu.
A poučenie pre nás? Vždy mať cestovné poistenie na dovolenke so sebou, pretože ako by povedal Joey z priateľov, keď mal na sebe dva opasky: „Jeden nikdy nevie.“

Tip pre prípad, že sa niečo pokašle

Ak by sa niečo stalo, vždy si uchovajte všetky doklady ako lekárske správy, rozpis úkonov a poplatkov, predpis liekov, príkaz na úhradu aj doklad o zaplatení. Tie následne predložte poisťovni (väčšinou ich stačí oskenovať). Zároveň sa nehanbite a hneď po úraze či inej udalosti volajte na asistenčnú službu. Nasmeruje vás do najbližšej nemocnice a ušetrí vám googlenie či blúdenie. Zároveň vás usmerní v nahlásení poistnej udalosti.

Ak vás tento článok presvedčil, aby ste si k dovolenke pribalili cestovné poistenie, veľmi ma to teší! Prečítajte si aj článok v ktorom sa dozviete, čo všetko by malo obsahovať cestovné poistenie.

Autor článku:

Paťo Hlivka

Ej kej ej náš životkááár. Od detstva ho fascinuje hudba a vo svojich voľných chvíľach dokáže za klavírom presedieť hodiny. Nenechá si ujsť žiadny futbalový zápas svojho obľúbeného tímu a ostáva mu verný aj napriek prehrám, čo sa potom odráža aj v jeho pracovnej sfére, kde ho prehry motivujú posúvať sa ďalej.

Páči sa vám článok? Pošlite ho ďalej.

Máte pocit, že vieme dať vaše financie do pohody?

Kontaktujte nás
© 2024 mam vybavene, s. r. o.
 – Web navrhla a vytvorila agentúra YNK media