7 prekvapivých vecí, ktoré kryje poistenie domácnosti a vy o nich neviete

5. novembra 2023
|
682 zobrazení
|
3 minúty
|

Často sa stretávam s tým, že sa mi susedia či známi medzi rečou posťažujú na niečo, čo sa im v nedávnej dobe stalo. Jedni riešili ploštice v byte, druhí spadnutý strom na dome, tretí zas pokazenú chladničku tesne po skončení záručnej doby. Predstavte si ten údiv, keď som im povedala, že dobré poistenie domácnosti im to vie pokryť. Poďme sa povenovať 7 „aha, to som nevedel“ momentom, aby ste si ušetrili prekvapený výraz aj nejaké tie eurá v rodinnom rozpočte.

1. Privolanie zámočníka a ďalších hrdinov v montérkach

Medzi najčastejšie poistné plnenia, ktoré ľudia neriešia, patria práve tie z asistenčných služieb. Príkladom je zámočník, ktorého si zavoláte, keď si zabuchnete dvere ako náš Jano. Okrem toho vám asistenčné služby vedia pri havarijných situáciách zabezpečiť a zaplatiť inštalatéra, plynára, kúrenára, sklenára, elektrikára, vodára či kominára.

2. Zbavenie nežiaducich zvieratiek

Ak sa vám v špajzi rozmohli ploštice alebo vám v noci po povale behá kuna a vy by ste sa chceli konečne poriadne vyspať, mám dobrú správu. Poistenie domácnosti môže obsahovať aj zabezpečenie deratizácie či dezinsekcie, zbavenie roja včiel či ôs a tiež odchyt divých zvierat. Vy si nemusíte lámať hlavu nad tým, ako sa týchto nežiaducich obyvateľov zbavíte, lebo poisťovňa to vybaví za vás.

3. Oprava spotrebiča po záručnej dobe

Možno sa aj vaša chladnička či práčka pokazila mesiac po skončení záručnej doby. Pri správne nastavenom poistení nemusíte hneď utekať do obchodu. Náhradu alebo opravu pokazeného spotrebiča máte hradenú z pripoistenia predĺženej záruky spotrebičov. To znamená, že aj po skončení zákonnej záručnej doby 2 rokov môžete mať váš spotrebič chránený až ďalších 5 rokov.  

4. Asistencia pri hospitalizácii aj problémoch s počítačom

V niektorých poistkách viete využiť aj asistenciu pri hospitalizácii alebo ochorení, kedy sa vám poisťovňa postará o nákup alebo upratovanie v byte. Pokiaľ je vaša poistka novšieho dáta, zrejme v nej máte zahrnutého aj právnika na telefóne. Hlavne staršie ročníky ocenia IT asistenciu. Verte mi, pán na druhom konci telefónu bude mať viac trpezlivosti s vašimi počítačovými zručnosťami, ako má váš syn.

Poistenie domácnosti vám môže vyriešiť zámočníka, opravu spotrebičov aj IT asistenciu.

5. Oprava a preplatenie bicykla 

Ak ste vždy s napätím sledovali kariéru Petra Sagana a Tour de France je pre vás každoročným sviatkom, určite vás poteší aj pripoistenie bicykla. Áno, toto je ďalšia vec, ktorú môže zahŕňať vaše poistenie domácnosti. Ak dostanete defekt, bicykel sa vám pokazí alebo vám ho ukradnú, máte to kryté a nemusíte si opravu či kúpu hradiť z vlastného vrecka. 

6. Riešenie neobývateľnej domácnosti

Po poistnej udalosti, ktorá spravila váš domov neobývateľným, napríklad kvôli požiaru či vytopeniu, si viete väčšinou uplatniť viacero nárokov. Poisťovňa zabezpečí náhradné bývanie, prepravu do bezpečia, stráženie vášho neobývateľného bytu či domu, polievanie kvetov aj vyberanie schránky. Môže dokonca zabezpečiť a uhradiť prevoz a uskladnenie zariadenia z domácnosti.

7. Úhrada zodpovednosti za škodu

Neodmysliteľnou súčasťou poistenia bytu či domu je aj zodpovednosť za škodu – z vlastníctva nehnuteľnosti aj občianska. To znamená, že ak vplyvom počasia váš komín spadne susedovi na auto, nemusíte sa obávať vysokého účtu za opravu. Dokonca aj keď vytopíte susedov vodou z vane, lebo ste sa zarozprávali s kamoškou na telefóne a zabudli na kúpeľ, poisťovňa to susedom uhradí. 
Ktorý z tých siedmich bodov vás prekvapil najviac? Nech už to bol zámočník, deratizér, alebo bicykel, teraz už viete, že si ich nemusíte platiť sami. Možno teraz premýšľate, či máte všetky tieto veci zahrnuté aj vo svojej poistke. Ozvite sa nám, radi sa na to pozrieme a nastavíme vám poistenie domácnosti tak, aby dobre bolo.

Autor článku:

Lydka Kulcsárová

Rada si vyhrnie rukávy a postaví sa za vaše práva, aby vybojovala najlepšie podmienky pre vašu hypotéku. Okrem toho rieši poistenia a úvery pre podnikateľov aj poistenia majetku. Angažuje sa v pomoci druhým, chodí do prírody a v čaji sa môže aj kúpať.

Páči sa vám článok? Pošlite ho ďalej.

Máte pocit, že vieme dať vaše financie do pohody?

Kontaktujte nás
© 2024 mam vybavene, s. r. o.
 – Web navrhla a vytvorila agentúra YNK media