Ako sa odrazia najnovšie úrokové sadzby na vašich splátkach?

30. novembra 2023
|
1011 zobrazení
|
3 minúty
|

Pamätáte si, ako každý strašil s rapídnym nárastom splátok na hypotékach kvôli zvyšovaniu úrokových sadzieb? Niektoré politické strany na tom dokonca postavili svoju kampaň a hovorili o enormnom zvyšovaní splátok. Samozrejme, ak by ich voliči podporili, ľuďom s hypotékami by poskytli pomoc. Málokto si uvedomil, že ľudia by to v konečnom dôsledku aj tak zaplatili z vlastného vrecka. Dosť bolo politiky a strašenia. Poďme sa pozrieť na najnovšie úrokové sadzby a na to, či máte mať dôvod na paniku.

Aké sú aktuálne trhové podmienky?

Hypotekárny trh aj trh s novými nehnuteľnosťami sa spomalil. Časy úrokových sadzieb 1 % alebo hlboko pod 1 % sú preč a pravdepodobne sa tak skoro nevrátia, ak vôbec. Netreba ale zúfať. Úrokové sadzby sú teraz na úrovni 4,5 až 5 %, čo nie je žiadnou novinkou. Niektorí z vás si určite pamätajú aj vyššie úrokové sadzby.

Podľa štatistík Národnej banky Slovenska (NBS) sa do konca roku 2025 refixácia dotkne približne 350 000 hypoték, čo je každá druhá hypotéka. Priemerný nárast bude o 92 €, pričom pri dvoch tretinách všetkých hypoték nebude nárast vyšší ako 100 €. Výrazné nárasty o 500 eur a viac, aké komunikovali politici, budú skôr výnimka než pravidlo. Zvýšenie splátok o viac ako 300 € bude len pri 3 % z refixovaných hypoték, čo je naozaj len pre vyvolených.

Výrazný nárast splátok pri refixácii hypotéky NBS neočakáva.

Vzhľadom na nárast úrokových sadzieb a s tým aj splátok, prijala vláda nový zákon, ktorý platí od 1. 9. 2023. Tento zákon má klientom pomôcť, a to tak, že umožňuje posielať mimoriadne splátky raz mesačne bez poplatku. V samostatnom článku píšem o tom, či sa to naozaj oplatí.

Ako vyzerajú úrokové sadzby v porovnaní s výškami hypoték?

Tu si vezmeme na pomoc tabuľu. Môžete v nej vidieť porovnanie úrokových sadzieb a mesačných splátok na základe výšky úveru pri nových hypotékach. Čísla hovoria jasne. Dnes sme vo fáze, kedy sú úrokové sadzby na úrovni 4,5 % a vyššie. Na druhej strane, nikto z nás nemá vešteckú guľu a nevieme predpovedať, ako sa úrokové sadzby budú vyvíjať ďalej.

Tabuľka: porovnanie úrokových sadzieb a mesačných splátok na základe výšky úveru

Uveďme si konkrétny príklad, ako to bude pri refixácii. Povedzme, že ste si vzali 100 000 € hypotéku na 30 rokov s úrokom 1 % a splátkou 321,64 €. Po 3 rokoch vám bude končiť fixácia. Už nebudete začínať na 100 000 €, ale budete pokračovať na zostatku približne 91 300 eur.

Nová splátka pri úroku napríklad 4,5 % bude teda 487,29 € a nie 506,69 € ako pri novej stotisícovej hypotéke. Oproti pôvodnej splátke je to rozdiel 165,65 € a nie 185,05 €. Vaše približné splátky si môžete vypočítať aj cez našu hypotekárnu kalkulačku.

Čo to znamená pre vás?

Aktuálne sa úrokové sadzby pohybujú medzi 4,5 až 5 %. Ak už hypotéku máte a čaká vás refixácia, podľa NBS by to nemalo byť pre priemernú domácnosť likvidačné. Nikto vám ale nemôže nič garantovať. 

Preto ak rozmýšľate nad kúpou alebo refinancovaním, prípadne reštartom úveru, nerozmýšľajte dlho, aby ste si stihli zabezpečiť aktuálne podmienky. Či už ste rozhodnutí, alebo sa ešte potrebujete zorientovať, pokojne sa nám ozvite a my vám radi poradíme.

Autor článku:

Paťo Hlivka

Ej kej ej náš životkááár. Od detstva ho fascinuje hudba a vo svojich voľných chvíľach dokáže za klavírom presedieť hodiny. Nenechá si ujsť žiadny futbalový zápas svojho obľúbeného tímu a ostáva mu verný aj napriek prehrám, čo sa potom odráža aj v jeho pracovnej sfére, kde ho prehry motivujú posúvať sa ďalej.

Páči sa vám článok? Pošlite ho ďalej.

Máte pocit, že vieme dať vaše financie do pohody?

Kontaktujte nás
© 2024 mam vybavene, s. r. o.
 – Web navrhla a vytvorila agentúra YNK media