Prečo by mala byť invalidita súčasťou vašej zmluvy o životnom poistení?

22. júna 2023
|
304 zobrazení
|
3 minúty
|

Mnohí si myslia, že invalidita je len následkom vážnych úrazov. Je to skutočne tak? Čo hovoria štatistiky? A prečo je také dôležité mať invaliditu zahrnutú v zmluve o životnom poistení? Poďme sa na tieto otázky pozrieť podrobnejšie. Zároveň sa dozviete, ako nastaviť invaliditu, keď máte sedavé zamestnanie a keď pracujete manuálne.

Čo je to invalidita?

Invalidita je zníženie pracovnej schopnosti o určité percento voči zdravému človeku. Rozlišujeme pritom čiastočnú a plnú invaliditu. Čiastočná invalidita je zníženie pracovnej schopnosti v rozmedzí 40 – 70 %plná invalidita je 70 % a viac

Invalidita síce vzniká v momente, kedy vznikne aj vážne ochorenie alebo vážny úraz, no podľa zákona je človek invalidný až vtedy, keď mu priznajú status invalida a je mu vyplácaný invalidný dôchodok. O tom rozhodujú posudkoví lekári v Sociálnej poisťovni. 

Aké sú štatistiky v prípade invalidity?

Možno si aj vy myslíte, rovnako ako mnohí naši klienti, že príčinou invalidity sú najmä úrazy. Dáta však ukazujú, že človek nemusí mať veľkú smolu pri práci na lešení alebo jazde na bicykli po lese, aby sa k nej dopracoval.

Až 97 % prípadov invalidity je spôsobených chorobami, úrazy tvoria len 3 % prípadov. Ak to chceme mať konkrétne, tak najčastejšími príčinami invalidity sú choroby svalovej a kostrovej sústavy (21 %), nádory (20 %) a duševné poruchy a poruchy správania (15 %). 

Ak sa pozrieme na počet invalidných dôchodcov, tak koncom roka 2022 ich bolo na Slovensku 224 143. Možno sa to číslo zdá malé, no v skutočnosti jeden človek z dvanástich na Slovensku poberá čiastočný alebo úplný invalidný dôchodok.

Prečo je invalidita v zmluve tak dôležitá? 

Poistenie invalidity je najdôležitejším rizikom. Je síce menšia pravdepodobnosť, že nastane, ako je to napríklad v prípade zlomenej ruky, ktorá sa bez následkov zahojí do niekoľkých týždňov. Avšak keď nastane, je to väčšinou veľký problém pre finančný rozpočet

V prípade invalidity sa buď zníži, alebo úplne vylúči možnosť pracovať. Človek tak ostáva odkázaný na invalidný dôchodok od Sociálnej poisťovne, pričom priemerná výška plného invalidného dôchodku (pri invalidite nad 70 %) je 419 eur. Čiastočný invalidný dôchodok má zas v priemere výšku 231 eur. Tieto sumy len sťažka dokážu pokryť životný štandard, na aký bol zvyknutý. 

Práve s tým dokáže pomôcť životné poistenie. V komerčných poisťovniach si štandardne viete pripoistiť invaliditu nad 40 % a invaliditu nad 70 % (tieto čísla sa môžu v poisťovniach líšiť). Invalidita od 40 % bude logicky drahšia, pretože zahŕňa všetko od 40 do 100 % zníženia pracovnej schopnosti. 

Ak vás zaujíma táto tematika, prečítajte si aj náš článok o tom, ako nastaviť životné poistenie tak, aby ste v čase núdze dostali peniaze.

Ako nastaviť invaliditu?

Náš postoj vo Vybavene je jednoduchý. Každý, kto potrebuje životné poistenie, by mal mať v zmluve aj invaliditu. Vždy sa pozeráme na situáciu konkrétneho klienta a je to vždy na ňom, ako sa na konci rozhodne. 

Vo všeobecnosti sa riadime týmto pravidlom:

  • Ak má klient sedavé zamestnanie (je napríklad IT-čkár, manažér, asistent) a vedel by vykonávať svoju prácu, aj keby bol čiastočný invalid a nepostihlo by ho to až tak finančne, odporúčame dať do zmluvy invaliditu až nad 70 %. V takom prípade je už len malá pravdepodobnosť, že môže vykonávať nejakú prácu. 
  • Ak klient pracuje manuálne alebo rizikové povolanie (je napríklad stavbár, automechanik alebo robí práce vo výškach), vždy mu odporúčame invaliditu už nad 40 %

Pripoistenie invalidity je najdôležitejším rizikom v zmluve životného poistenia. Je to základ, a preto tam nesmie chýbať. Ak chcete mať istotu, že v ťažkých časoch nebudete musieť byť odkázaný len na pomoc od štátu, pokojne sa nám ozvite. Nastavíme vám životné poistenie tak, aby ste mali pokryté všetky veľké riziká.

Autor článku:

Paťo Hlivka

Ej kej ej náš životkááár. Od detstva ho fascinuje hudba a vo svojich voľných chvíľach dokáže za klavírom presedieť hodiny. Nenechá si ujsť žiadny futbalový zápas svojho obľúbeného tímu a ostáva mu verný aj napriek prehrám, čo sa potom odráža aj v jeho pracovnej sfére, kde ho prehry motivujú posúvať sa ďalej.

Páči sa vám článok? Pošlite ho ďalej.

Máte pocit, že vieme dať vaše financie do pohody?

Kontaktujte nás
© 2024 mam vybavene, s. r. o.
 – Web navrhla a vytvorila agentúra YNK media